Listovali jsme knihou Osvětimská knihovnice

11.09.2019 14:31

Tématika koncentračních táborů za druhé světové války je poslední roky velmi oblíbeným čtivem. Za všechny tituly PL mohou doporučit "Střepy života", titul "Chlapec, který následoval svého otce do Osvětimi", odbornou knihu "Do temnoty" z Akademie věd, populárního "Tatéra z Osvětimi", Leviho vzpomínky na Monowitz "Je-li toto člověk" a v neposlední řadě i velmi respektovanou "Osvětimskou knihovnici", která navazuje na nejsložitější tvorbu podobně laděných titulů.

Listovali jsme knihou Osvětimská knihovnice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Koleje, které vozily vlaky s lidmi ve zvířecích podmínkách. Pro většinu z nich zde končily navždy

Kniha vyniká především kombinací faktů (v podobě svědectví a v dialozích) a beletristického zpracování v podání španělského spisovatele a novináře Antonia G. Iturbeho (*1967). Ten mimochodem v současnosti působí jako šéf velice kvalitního a odborného (online) magazínu Librújula.

Obsah "Osvětimské knihovnice", původně vydané v roce 2013 nakladatelstvím Akropolis ve skvělém překladu Štěpána Zajace?

Osvětim - Březinka. Zdálo by se, že dnes už k tomuto divadlu hrůzy můžeme dodat jen velmi málo. A přece. Je tu pravdivý, byť téměř neznámý příběh několika útlých a zaprášených knížek, které se na ono pochmurné místo dostaly bůhvíjak a jejichž stránky drží pohromadě jen zázrakem a silou vůle a odvahy čtrnáctileté Dity Adlerové, osvětimské knihovnice, strážkyně podivuhodného táborového tajemství. Příběhem literární Dity, jehož předlohou jsou vzpomínky skutečné, dnes devadesátileté Dity Krausové, se vracíme k polozapomenuté historii rodinného tábora, který existoval v Březince od září 1943 do července 1944 a jehož tragický konec, ač dodnes zahalen řadou neobjasněných okolností, představuje největší hromadnou vraždu československých občanů za druhé světové války.

Číst tuto dnes již legendární knihu znamená nejen obrovský paradox, ale i neotřelé svědectví. První faktor obsáhne Československo, a to prostřednictvím jmen a míst. Druhý pak mrazivý obraz útrpných let: Mengeleho netečnost u selekcí, Vrbovu (velmi známý Rudolf Vrba byl původně Rudy Rosenberg) odvahu s předáním česneku nebo chladný pohled na dětskou zábavu (malování, zpěv…) či nezlomnou vůli Fredyho Hirsche.

Celkový obraz "Osvětimské knihovnice", logicky věnovaný Ditě Krausové, je čistým svědectvím památky shoah, stejně jako učebnicí historie. Co lze na autorovi vypíchnout, je jeho lidský přístup. Nezdůrazňuje, nehodnotí. Místo toho pozoruje a svědčí.

Antonio Iturbe  osobně představí své knihy v Praze a v Plzni 18. - 20. 9. 2019.             

Pořad věnovaný poslední knize Antonia Iturbeho K otevřenému nebi se uskuteční ve středu 18. 9. 2019 v 18.30 v Institutu Cervantes v Praze, Na Rybníčku 536/6.

Společný pořad Antonia Iturbeho s Ditou Krausovou proběhne v Plzni na veletrhu Svět knihy v pátek 20. 9. 2019 od 16.00 v Klempírně, Preslova 14, Plzeň.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Učitelka Bednářová osvobozena. Kráva, vzkazuje soudkyni Džamila Stehlíková

16:02 Učitelka Bednářová osvobozena. Kráva, vzkazuje soudkyni Džamila Stehlíková

Pražská učitelka Martina Bednářová vyvázne bez trestu. Čelila přitom obžalobě z popírání ruských vál…