Lobbista a vazby na miliardáře Chrenka. Deník proklepl poradce ministra Němečka

25.05.2014 10:28

Deník Insider si posvítil na tým poradců ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD). Řadu z nich spojuje především stranická knížka ČSSD. Jeden spolupracovník dohlíží na mediální prezentaci, druhý lobbuje za zákon ve sněmovně a v Senátu, třetí bdí nad hospodařením nemocnic.

Lobbista a vazby na miliardáře Chrenka. Deník proklepl poradce ministra Němečka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Pro ministra pracují Petr Kyslík, Petr Pravda nebo Petr Dolínek. Všichni vlastní stranickou knížku sociální demokracie. Prvně jmenovaný dohlíží na hospodaření pražských nemocnic. Pravda pečuje o mediální podporu a monitoring tisku, dostává za to prý 250 korun na hodinu a měsíčně může odpracovat až 80 hodin. Přijde si tedy až na 20 tisíc. Dolínek lobbuje za zákony ve sněmovně a v Senátu. Jejich společnou výhodou prý je, že znají program ČSSD.

Už žádné vazby na Chrenka nemá, hájí svého člověka ministr

„Primárním důvodem je jejich kvalifikace, nikoli že jsou z ČSSD," odpověděl vrchní ředitel kabinetu ministra Lukáš Kucký. „Na druhou stranu, sociální demokracie má za Ministerstvo zdravotnictví zodpovědnost a je logické, že chce svůj program prosazovat pomocí poradců, kteří jej dobře znají," dodal Kaucký.

V oblasti lázeňství ministrovi radí další sociální demokrat Jiří Michalík spolu s Jiřím Paděrou. Ten v minulosti působil v představenstvu skupiny Agel miliardáře Tomáše Chrenka. Ministr Němeček však v této souvislosti zdůrazňuje, že už je to dlouho a v tuto chvíli zde neexistují žádné vazby jeho spolupracovníka na miliardáře. „V Agelu už žádné vazby nemá, v tom představenstvu byl asi před deseti lety," prohlásil pro Insider Němeček s tím, že si ho do týmu vybral sám. Ve stejném duchu mluví i sám Paděra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…