Luboš Palata překvapuje: Nikdo v USA to neřekne nahlas, ale mohl by proběhnout tento obchod s Putinem

29.09.2015 7:21

Komentátor MF Dnes Luboš Palata se zamýšlí nad schůzkou ruského prezidenta Vladimira Putina s americkým kolegou Barackem Obamou. Překvapivě uvádí, že to může znamenat, že Západ ukončuje izolaci Ruska, a to kvůli boji s Islámským státem.

Luboš Palata překvapuje: Nikdo v USA to neřekne nahlas, ale mohl by proběhnout tento obchod s Putinem
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin, prezident Ruské federace

Anketa

Andrej Babiš se postavil proti uprchlíkům. Co vy na to?

hlasovalo: 9268 lidí

„Ruský a americký prezident spolu pořádně nejednali tři roky. Od ruské okupace a anexe Krymu a od pokusu odtrhnout Donbas od Ukrajiny vztahy ještě více ochladly,“ píše Palata jeden důvod, proč se schůzce přikládá takový význam. Je to i proto, že USA v reakci na vývoj na Ukrajině vyhlásily vůči Putinovu Rusku výrazně tvrdší sankce než EU. Palata si od schůzky obou státníků dokonce slibuje dojednání příměří kolem Ukrajiny. „Přičemž minimálním cílem Kremlu je, aby si mohl ponechat Krym,“ uvedl.

„I když to USA ani NATO oficiálně neřeknou nahlas, mohl by Západ Krym vyměnit za stažení ruských vojáků z východu Ukrajiny a za pomoc ve válce s Islámským státem,“ sdělil.

USA se totiž s Ruskem potřebuje domluvit i na řešení občanské války v Sýrii. „Mohutná ruská podpora režimu Bašára Asada může ve spolupráci se Západem a jím vyzbrojovanými syrskými povstalci vést k zatlačení, či dokonce likvidaci Islámského státu,“ píše Palata s tím, že pokud se Západ s Ruskem nedohodne, hrozí, že se Sýrie stane bojištěm mezi stoupenci Moskvy a Washingtonu. 

Obnovení vztahů Moskvy a Washingtonu na úroveň spolupráce z doby po roce 2001 je však podle Palaty téměř vyloučené. „Putinův režim vytváří v Rusku atmosféru ohrožení Západem, Spojenými státy na prvním místě. Pragmatická koalice s Ruskem typu dohody s Íránem vyloučena není,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…