Macháček sčítá Putinovy úspěchy. Ale zároveň ukazuje, čeho by se ruský prezident mohl obávat

17.12.2016 9:50

Nad tím, co vše se podařilo ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi i nad tím, co se mu podařit nemusí, se v dnešních Lidových novinách zamýšlí Jan Macháček, předseda správní rady IPPS.

Macháček sčítá Putinovy úspěchy. Ale zároveň ukazuje, čeho by se ruský prezident mohl obávat
Foto: kremlin.ru, tan
Popisek: Vladimir Vladimirovič Putin, prezident Ruské federace

Putin podle Macháčka využil vakua a Rusko rozšířilo význam své syrské vojenské námořní základny v Tartúsu, stalo se ve Středozemním moři zásadním elementem. Úspěšná vojenská podpora Asada znamená, že s Ruskem v Sýrii je třeba počítat. Žádné řešení situace na Blízkém východě se dnes neobejde bez Ruska, možná bude dokonce leckde dominovat. Ale hlavně se ukázalo, že lze vyhánět a masakrovat civilisty a Západ s tím není schopen udělat nic. To je přesně to, co Rusko potřebuje pro další podobné kroky v budoucnosti, píše Macháček.

A pak je tu brexit. Putin si prý nemohl přát nic lepšího než odchod vojensky nejsilnější země z EU, země, která se nebojí s Ruskem konfrontovat (zpráva o případu Litviněnko apod.). Koneckonců takový Nigel Farage se netají svým obdivem k Putinovi, píše dále Macháček.

A připomíná, že proputinovští kandidáti se dostali letos k moci v Moldavsku, v Bulharsku i v Estonsku. Je pravděpodobné, že jeden z Putinových fanoušků vyhraje prezidentské volby ve Francii: Marine Le Penová nebo Francois Fillon.

Nejsladší Putinovo vítězství se ale podle Macháčka jmenuje Donald Trump. Pokud by byla pravda, že se Kreml na vítězství Trumpa podílel, jednalo by se o nejúspěšnější zpravodajskou operaci v historii lidstva vůbec.

Na závěr se ale Macháček pokusil vykřesat možné pochybnosti o putinovských zázracích.

Írán se prý může ukázat neuralgickým bodem. Tady jdou zájmy republikánů i Trumpa tvrdě proti Íránu, tedy potažmo i proti Rusku.

„Všichni si pamatujeme, jak v Palmýře vyhrával ruský symfonický orchestr na oslavu osvobození. Nyní je město znovu v rukou ISIS. Je to pro Rusko stejná potupa jako jeho jediná letadlová loď, co čmoudí jako sentinel,“ podotýká Macháček.

Upozorňuje také na to, že sunnitské Turecko je zase rivalem Íránu. Obě přátelství se prý budou Putinovi špatně koordinovat. Trump i Putin se mohou ve vteřině stát nepřáteli, stejně jako Putin s Erdoganem. Vleklý konflikt v Sýrii může začít Rusko vyčerpávat a terorismus se může přenést ve velkém na ruské území. Na Ukrajině – vyjma Krymu – podle Macháčka Putin prohrál.

Hlavně je ale ruské hospodářství v mizerném stavu a doslova katastrofální je tamější demografický výhled. A ta národně-konzervativně-fašistická ideologie se přece jen vyváží do světa mnohem hůř než internacionální komunismus, dodává Macháček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …