Magor a plaz Miloš Zeman, napsal ukrajinský publicista minulý týden. A teď znovu vysílá. Výživně

09.09.2014 13:17

Bývalý voják a v současné době nejčtenější ukrajinský bloger Dmitrij Tymčuk opět komentuje dění v rusko-ukrajinském konfliktu. Chválí Porošenka za jeho rozhodná prohlášení a také ruskou opozici, která plánuje svolat protesty proti válce s Ukrajinou.

Magor a plaz Miloš Zeman, napsal ukrajinský publicista minulý týden. A teď znovu vysílá. Výživně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karikatura Vladimira Putina

„Jak se dalo očekávat, ruské jednotky a separatisté využívají příměří k přeskupení a posílení svých pozic. Analyzují, kde jsou nejslabší místa v defenzivě ukrajinské armády a přesunují sem své jednotky. I přes vyhlášení příměří navíc separatisté útočí na pozice ukrajinské armády i Národní gardy. To vše se děje v pozadí výkřiků ruské propagandy, která obviňuje naši armádu z hrubého porušování příměří," bere si Tymčuk na paškál ruskou propagandu.

„Je rovněž znepokojující, že povstalci vypadají v ruských médiích jako pacifisté. Přitom veřejně prohlašují, že o příměří vůbec nestojí. Vůdce Doněcké lidové republiky Pavel Gubarev se např. nechal slyšet, že nestojí o žádný zatracený mír. A to přesto, že ještě nedávno povstalci tvrdili opak a na dohodě o příměří podepsané v Minsku lze snadno dohledat podpisy jejich vůdců," podivuje se Tymčuk náhlým změnám nálad v táboře povstalců. 

„Musím se tedy ptát, jestli se Gubarev postavil proti Putinovi, který zdánlivě mír podporuje. To je ovšem nesmysl. Jde spíš o výraz nespolehlivosti a faktickém minimálním vlivu separatistů v celém konfliktu. Nemá proto vůbec smysl jednat o míru přímo s nimi. Vše se od začátku rozhoduje v Moskvě. Putinovi noshledi v Donbasu sami nevědí, jaký příkaz přijde z Kremlu. Když dostanou rozkaz, snaží se jej chvatně a bez rozmyslu splnit. O rozkazech nepřemýšlejí, protože na to by museli mít v hlavě mozek," obouvá se Tymčuk zostra do povstalců. 

„Za negativní považuji i zprávu hnutí CHESNO, dle které se plánuje šest stávajících poslanců z Janukovyčovy strany Regiony ucházet o další mandát i v nadcházejících volbách. Jsou mezi nimi opravdu výstavní kousky. Nevím ani, jak na takové zprávy reagovat. Jak je možné se odstřihnout od minulosti, když se Janukovyčovi pochopové opět chtějí podílet na budování této země? Je to celé skutečně absurdní. Divím se vlastně Putinovi, proč potřeboval invazi, když my se tady na Ukrajině zničíme sami. Bez `pomoci` zvenčí," střílí do vlastních řad bývalý voják Tymčuk. 

Celý text v angličtině najdete ZDE.

„Za dobrou zprávu naopak můžeme považovat vyjádření prezidenta Porošenka, že od začátku války došlo v těchto dnech k největší výměně zajatců. Ještě před tímto prohlášením se úředníkům konečně podařilo sestavit seznam ukrajinských vojáků, kteří se dostali do zajetí separatistů. Je dobře, že pohřešovaní konečně dostali konkrétní jména. Jejich rodiny tak mohou doufat, že se všichni v pořádku vrátí domů. Horší je situace u civilních rukojmích, kde doposud žádný podrobný seznam k dispozici není," konstatuje Tymčuk. 

„Oceňuji i další prohlášení Porošenka, ve kterém sdělil, že osoby zodpovědné za včerejší smrt našich chlapců u Mariupolu budou potrestány. Porošenko mimo jiné řekl, že přičiny těžké porážky budou pečlivě zanalyzovány, aby se už nikdy v budoucnu nemohly opakovat. Bohužel je pravdou, že zatím nebyl žádný velitel postaven před zodpovědnost za chyby ve vedení bojové operace. Byť je obvykle k dispozici celá řada důkazů, na základě kterých by šlo vše řádně vyšetřit. Dokud nebudou velitelé schopni přijmout zodpovědnost za své chyby, nemůže se z nich armáda nikdy poučit," je přesvědčen Tymčuk. 

„Další dobrou zprávou je oznámení ruské opozice, že plánuje na 21. září uspořádat celostátní mírovou demonstraci proti agresi Ruska na Ukrajině. Organizátoři sdělili, že očekávají nejméně 50 tisíc účastníků. To bude ideální příležitost, jak spočítat, kolik Rusů zůstalo čestnými lidmi v té záplavě iracionální nenávisti a zaslepenosti. Doufejme, že brzy se počet takových lidí ještě násobně zvýší a Rusko bude úplně svobodné," přeje si Tymčuk v závěru svého posledního blogu. 

Tymčuk se v jednom svém blogu publikovaném na konci minulého týdne zaměřil i na českého prezidenta Miloše Zemana. Za jeho prohlášení o tom, že na Ukrajině neprobíhá ruská invaze, jej nazval „magorem, přestárlým zázrakem a kluzkým plazem".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…