Mají Češi nízké platy? Jsou levnou pracovní silou? Odpovědi padnou u Jílkové

17.09.2015 15:31

Dnešní pořad Michaely Jílkové Máte slovo na ČT1 se bude věnovat tomu, zda jsou Češi levnou pracovní silou.

Mají Češi nízké platy? Jsou levnou pracovní silou? Odpovědi padnou u Jílkové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátorka Michaela Jílková

Jak uvádí scénář pořadu, po několika letech se české ekonomice opět začalo dařit, jsme momentálně druhou zemí v rámci EU s nejnižší nezaměstnaností, zároveň ale patříme mezi nejhůře placenou pracovní sílu v Evropě. Odbory navíc poukazují, že při stejném tempu růstu platů se vyrovnáme našim sousedům nejdříve za sto let.

Hosty pořadu budou předseda Unie malých a středních podniků ČR David Šeich, ekonom Pavel Kohout, dále zaměstnavatel 14 lidí v Praze a Varnsdorfu Pavel Nejtek, zaměstnanec z Kladna Richard Mosr, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula, spolumajitel rodinné firmy Jan Koukal a ekonom Evropské sekce Úřadu vlády ČR Aleš Chmelař. 

„Navyšování mezd v soukromém sektoru považuji za nereálné,“ uvedl například Nejtek s tím, že řada firem se stěží vzpamatovává z poklesu poptávky. Oproti tomu Chmelař oponuje, že mzdy v České republice jsou vskutku velmi nízké. „Jsou-li mzdy příliš nízké, domácnosti nemají dostatečnou kupní sílu, aby ekonomiku a vlastně podniky udržovaly při životě. Ta je pak náchylná na vnější výkyvy a na globální problémy. Ekonomice bez dostatečně vysokých mezd chybí kupní síla a strádá, vzrůstá kapitálový odliv, není dostatek úspor a investičních zdrojů,“ uvedl.

Pořad Máte slovo začíná ve 21:30 na ČT1. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci od spojence dostali nepříjemný vzkaz

9:54 Ukrajinci od spojence dostali nepříjemný vzkaz

Rusové pokračují v postupu na východě Ukrajiny. Útočí u Svatove a podle washingtonského Institutu pr…