Máme se prý lépe! Na úvěr si kupujeme stále dražší ojetá auta, zde jsou čísla

30.11.2018 19:42

Osobních aut přibývá. Na svém webu to uvedl Ústřední automobilový motoklub. Podle všeho je v Česku 5 592 738 osobních aut, jejichž stáří je odhadováno v průměru na 15 let. Meziročně přibylo aut o 4,17 procenta.

Máme se prý lépe! Na úvěr si kupujeme stále dražší ojetá auta, zde jsou čísla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Silnice, ilustrační foto

Jak server uamk.cz uvádí, nejvíce automobilů je těch značky Škoda. Následuje značka Volkswagen, Ford, Renault a Peugeot. V Česku však ale stále ještě jezdí i trabanti, moskviče či oltcity. 

„Zajímavý je i vývoj podílu osobních automobilů s benzínovým a dieselovým motorem. V roce 1994 činil podíl osobních automobilů s dieselovým motorem pouhých 6,35 % vozového parku (185 783 ks), v roce 2016 (údaje za rok 2017 zatím nejsou k dispozici) se tento podíl zvýšil na 36,82 % (na 1 976 489 ks). Počet osobních automobilů s dieselovým motorem v ČR se tedy v absolutním vyjádření zvýšil více než 10 x (tedy 10,6 x),“ konstatuje dále server.

Původní text ZDE

A všímá si i obměny vozového parku, která dosáhla v roce 2017 hodnoty 5,06 procenta. 

Server Garaz.cz pak hovořil o tom, jak lidé za auta utrácejí. „Díky příznivé ekonomické situaci a rostoucím platům Češi kupují dražší auta než třeba jen před pár lety. A to i přes to, že za posledních pět let vzrostla průměrná cena ojetého vozu financovaného z úvěru téměř o polovinu, a to na 260 tisíc korun,“ píše server. 

"Neustále roste výše úvěru, kterou si řidiči na ojetiny berou. Zatímco v roce 2014 byla průměrná výše úvěru 130 128 Kč, dnes to je 192 919 Kč. Ještě vyšší úvěrovou částku si jsou kupující ochotni vzít na zánovní automobily, a to letos v průměrné výši 286 903 Kč, což je o 40 % více než v roce 2014," píše se dále na serveru Garaz.cz.

Lidé podle něj v případě nákupu na splátky stanovují i vyšší akontaci či částku, kterou měsíčně dokážou splatit. A lidé si také kupují stále dražší ojeté vozy. „Průměrná cena ojetého vozu pořizovaného na úvěr je dnes 258 863 Kč. Pokud ji srovnáme s cenou před pěti lety, je to téměř padesátiprocentní nárůst. Kupující ale už neřeší jen stav tachometru nebo samotného auta. Začínají čím dál tím víc dbát na jeho bezpečnost. I proto investují do stále dražších ojetin,“ uzavírá server.

Původní text ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…