Máme špatné zákony. Ale musíme je dodržovat. Saúdský princ k trestu smrti za „blbé kecy“

24.09.2023 20:45

Lidskoprávní organizace ALQST upozornila, že se v Saúdské Arábii opět nevyhnul trest za kritiku tamního režimu ani mladistvé středoškolačce, kterou v jejích 17 letech zatkli za to, že na sociální síti zveřejnila příspěvky na podporu politických vězňů. Soud ji nyní poslal na 18 let do vězení a zakázal jí vycestovat ze země. Mnohem hůře pak dopadl rozsudek pro učitele v důchodu, jehož za kritiku režimu odsoudili k smrti. Saúdskoarabský korunní princ v rozhovoru pro televizi Fox News podotkl, že jej takovéto rozsudky mrzí, ale on sám s nimi nic udělat nemůže. „Bylo by to proti právnímu státu,“ tvrdí.

Máme špatné zákony. Ale musíme je dodržovat. Saúdský princ k trestu smrti za „blbé kecy“
Foto: commons.wikimedia.org
Popisek: Muhammad bin Salmán

Anketa

Zvládl podle vašeho názoru moderátor ČT Jakub Železný páteční debatu s Miroslavem Ševčíkem v Událostech, komentářích?

1%
98%
hlasovalo: 11913 lidí
Lidskoprávní organizace ALQST, která dokumentuje porušování lidských práv v Saúdské Arábii, v pátek odhalila, že saúdský specializovaný trestní soud v srpnu vynesl rozsudek nad osmnáctiletou středoškolačkou Manal al-Gafiriovou kvůli podpoře politických vězňů, kterou tamní režim zatkl v době, kdy jí bylo teprve 17 let.

Server Middle East Eye připomíná, že je saúdská justice pod faktickou vládou korunního prince Mohammeda bin Salmána a již vydala několik extrémních trestů odnětí svobody za aktivismus na sociálních sítích a používání sociálních médií ke kritice vlády.

I drastické tresty se nevyhýbají ani mladistvým a dětem, kteří se dovolí vyjádřit proti saúdskoarabskému režimu. Velkou pozornost vzbudil například případ Murtaja Qureirise, kterého natočili v době arabského jara, kdy jako desetiletý spolu s dalšími dětmi sedl na kolo a během své protestní jízdy vykřikl, že „lidé požadují lidská práva“.

Toto protestní zvolání se v Saúdské Arábii chlapci nevyplatilo. O několik let později si pro něj v jeho třinácti letech v roce 2014 přišly tamní složky a zatkly jej pro podezření z účasti na protivládních protestech. Místo toho, aby chlapec – který byl následně znám jako „nejmladší politický vězeň v Saúdské Arábii“ – chodil do školy, skončil za mřížemi a obžaloba pro něj požadovala jako trest i rozsekání či ukřižování.

Chlapce od brutální smrti nakonec dost možná zachránilo, že byl případ dostatečně medializován i v zahraničí, a místo trestu smrti byl odsouzen k trestu odnětí svobody na dvanáct let, přičemž mu byl trest za protestní jízdu na kole v jeho deseti letech následně snížen na let osm. Jelikož si mladistvý již tento trest odpykal, byl podle BBC v červnu loňského roku již propuštěn na svobodu.

V roce 2020 navíc v zemi došlo na novelizaci trestů pro mladistvé a ti již tak od roku 2020 nemohou být odsouzeni k trestu smrti.

Pro dospělé kritiky režimu však i nadále platí tvrdé tresty, mezi něž patří nedávný trest smrti pro Mohammeda al-Ghamdiho, učitele v důchodu, za komentáře na Twitteru a YouTube a loňský trest 34 let pro doktorandku Leeds University Salmu al-Shehabovou za tweety.

Korunní princ Mohammed bin Salmán potvrdil Ghamdiho odsouzení během středečního rozhovoru pro Fox News a tvrdil, že za trest smrti pro učitele mohou „špatné zákony“, které on sám ve své zemi nedokáže nijak ovlivnit. „Nejsme s tím spokojeni. Stydíme se za to. Ale kvůli našemu porotnímu systému musíte dodržovat zákony a já nemohu říct soudci, co má udělat a aby ignoroval zákon, protože… to je proti právnímu státu,“ řekl.

Server Middle East Eye však namítá, že s těmito slovy ochránci lidských práv nesouhlasí a zdůrazňují, že zásahy proti uživatelům sociálních médií souvisejí právě s jeho nástupem k moci a zavedením nových soudních orgánů, které od té doby dohlížejí na potírání jeho kritiků.

„Je schopen jedním slovem nebo škrtem pera během několika vteřin změnit zákony, pokud chce,“ řekl v tomto týdnu pro Middle East Eye Taha al-Hajji, saúdský právník a právní konzultant Evropsko-saúdské organizace pro lidská práva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

140 Kč za 16 piv v polském Lidlu. Česká „ochcávka“ Poláků

10:50 140 Kč za 16 piv v polském Lidlu. Česká „ochcávka“ Poláků

Český trh s pivem klesá, neboť pivo díky daňové změně podražilo. Češi tak opět míří do Polska. V pol…