Manipulace. Zvrat v kauze, která vloni položila vládu v Rakousku. Video z Ibizy mělo být hrubě zkreslené

28.08.2020 9:36

Nové skutečnosti přinášejí zásadní zvrat do aféry, která vloni před eurovolbami položila rakouskou vládu, zničila parlamentní stranu Svobodných a vedla k ustavení nové koalice lidovců premiéra Kurze se Zelenými. Nahrávka, která měla „dostat Rakousko do plamenů“ byla totiž podle všeho výrazně zmanipulovaná.

Manipulace. Zvrat v kauze, která vloni položila vládu v Rakousku. Video z Ibizy mělo být  hrubě zkreslené
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova rakouského parlamentu

„Možná že zítra bude Rakousko v plamenech,“ vyjádřil se německý televizní komik a progresivní levicový aktivista Jan Böhnermann. Bylo 16. května 2019, do voleb do Evropského parlamentu zbývalo deset dní.

Již předtím v dubnu při přebírání rakouské televizní ceny Romy vtipkoval ve videopřenosu (osobně si pro cenu nepřišel): „Povaluju se docela zkoksovaný a natankovaný Red Bullem s několika obchodními partnery z FPÖ v jedné vile ruských oligarchů na Ibize a vyjednávám o tom, jestli a jak bych mohl převzít noviny Kronen Zeitung, abych mohl veřejné mínění v Rakousku dostat na svou stranu.“

Druhý den, 17.5.2019, se v německých denících Süddeutsche Zeitung a Der Spiegel objevily informace o videonahrávce, kterou měli novináři obdržet několik dní předtím od anonymního zdroje. Nahrávka zachycovala předsedu tehdy koaliční FPÖ (pravicové strany, některými nazývané jako „populistická“, která se v posledních letech profilovala především na odmítání migrace) Heinze Christiana Stracheho a jeho stranického kolegy Johanna Gudenuse.

Oba politici seděli na ostrově Ibiza společně s atraktivní figurantkou, která se vydávala za neteř ruského oligarchy. K setkání mělo dojít v červenci 2017, před volbami, po kterých FPÖ vstoupila do vlády. Ze strany neteře měly padnout nabídky na pomoc straně výměnou za získání vlivu a veřejných zakázek. A hovořit se mělo i o koupi novin Kronen Zeitung...

VÍCE O AFÉŘE „IBIZA“

Ve vybičované předvolební atmosféře způsobilo video skandál, neboť naznačovalo, že Strache, budoucí vicepremiér, měl veřejné zakázky přímo nabízet.

Hned druhý den po zveřejnění nahrávky Strache odstoupil a premiér Sebastian Kurz okamžitě vypověděl koaliční smlouvu. Následující den odešli z vlády všichni ministři za Svobodné (po odvolání jednoho z nich, ministra vnitra Herberta Kickla). Byla sestavena úřednická vláda a v září se konaly předčasné volby, ve kterých Kurz obhájil vítězství a vyměnil koaličního partnera, kterým se stali Zelení, kteří v atmosféře stávek mládeže za klima dosáhli mimořádně dobrého výsledku.

TAKTO SE PSALO O AFÉŘE V KVĚTNU 2019

V roce 2020 byla v rakouském parlamentu zřízena vyšetřovací komise k celému případu, který vešel ve známost jako „aféra Ibiza“.

Původní zveřejněné video z roku 2019:

Nyní rakouský web deníku Österreich informuje o tom, že se objevila delší, asi pětiminutová verze nahrávky z ostrova Ibiza, která přináší do hodnocení jednání Heinze Christiana Stracheho zásadní zvrat. Z přepisu nahrávky, který má pocházet z materiálů státního zastupitelství, má jasně vyplývat, že politik naopak výslovně odmítl spáchat výměnou za pomoc od ruského oligarchy cokoliv, co by bylo v rozporu se zákonem. Dokonce v rozhovoru s kolegou Gudenusem jasně pronese „tohle v žádném případě neudělám“.

Nahrávka má víceméně potvrzovat to, co o letním setkání na ostrově řekl Strache již v roce 2019 po propuknutí aféry. Tehdy uvedl, že se jednalo o „čistě soukromé setkání v dovolenkové atmosféře ovlivněné alkoholem“, kterému nepřikládal žádný význam a k ničemu se na něm nezavázal. „Nikdy jsem nechtěl dělat nic nečestného,“ zdůrazňoval.

Nyní Strache, který mezitím v politice skončil a spolustraníci jej dokonce úplně vyloučili z FPÖ, nové skutečnosti komentoval jednoznačně: „Jasně se ukázalo, jak manipulativní bylo zveřejnění videa v květnu loňského roku. Těchto pět minut, stejně jako zbytek videa, ukazuje, že jsem opakovaně zdůrazňoval, že nebudu dělat nic nezákonného“, cituje politikova slova web německého deníku Welt.

CELÝ TEXT DIE WELT V NĚMČINĚ ZDE

Stracheho právník Johann Pauer připomněl, že pětiminutová sekvence je pouze malou částí celého rozhovoru. „Rozsáhlejší přepis, který lze očekávat, ještě jasněji ukáže, že původně zveřejněné pasáže byly úmyslně vybírány tak, aby byly pro Heinze-Christiana Stracheho nevýhodné,“ uvedl právník.

Rakouská justice vyšetřuje manipulaci, do které měli být politici Strache a Gudenus vmanipulováni. Hlavním podezřelým má být rakouský občan Julian H., který měl oba politiky záměrně vlákat do pasti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…