Manželka bojovníka Islámského státu se chce ze Sýrie vrátit do Velké Británie. Co s ní? Britové mají jasno

24.08.2015 10:02

Britská média informují o britské občance Shukee Begumové, která v loňském roce odešla s pěti dětmi za svým manželem do Islámského státu. Nyní tvrdí, že se chce vrátit. Britové jejím čerstvým rozhodnutím nejsou příliš nadšeni.

Manželka bojovníka Islámského státu se chce ze Sýrie vrátit do Velké Británie. Co s ní? Britové mají jasno
Foto: repro youtube, tan
Popisek: V ulicích Islámského státu

Shukee Begumová žila se svými dětmi a manželem Muftahem el-Deenem v Manchesteru. Její manžel se rozhodl připojit k bojovníkům Islámského státu a Begumová jej před deseti měsíci následovala. Naposledy se nechala slyšet, že do Sýrie odcestovala jen proto, aby manžela přiměla k návratu. Dle jejích slov byla do Sýrie „propašována“ přes Turecko. Na publikovaném videu Begumová říká, že rodina žila v severosyrském městě al-Bab, kde ona sama vyučovala angličtinu děti džihádistů. Ze života uvnitř Islámského státu je zklamána a tvrdí, že není islámský. „Nás dům byl bombardován západními spojenci a to pro mne byla poslední kapka,“ vysvětluje na videu.

Otec rodiny Muftah el-Deen je možná již po smrti, ale přesné informace nejsou k dispozici. Naproti tomu všem pěti dětem se podařilo z města uniknout. Rodina byla předána do rukou Svobodné syrské armády, ale údajně se nedostala přes turecké hranice. Samotná Begumová se však dle posledních zpráv v Turecku již nachází. Aktuální informace o osudu rodiny poskytl aktivista Ahmed Adul Kader, který je členem skupiny bojující pro Islámskému státu. „Chtějí se vrátit do Velké Británie. Nemohou zůstat v Turecku, protože se obávají, že je tady džihádisté objeví a zavraždí“, konstatoval Kader.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Britské ministerstvo zahraničí potvrdilo, že se v Turecku skutečně pohřešuje britská občanka a její děti. „Spolupracujeme na celém případu s britskou policií. Všechny relevantní informace jsou také sdíleny s tureckými úřady, se kterými budeme úzce spolupracovat až do skončení celého případu. Obecně nedoporučujeme britským občanům, aby cestovali do Sýrie. Pokud tak přesto učiní, vystavují se značnému nebezpečí.“ K příběhu rodiny z Manchesteru se pod textem vyjádřilo v diskuzi mnoho Britů, z nichž jen málo má pochopení pro jejich návrat zpět do země. „Budeme tak důvěřiví, abychom je přijali do Velké Británie? Pravděpodobně ano,“ konstatuje ironicky čtenář Ron Baxter.

Uživatel s přezdívkou Scannersbex shrnuje svůj názor na celou záležitost do jedné věty, která zní „Nevracejte se zpět.“ Čtenář Rob England si přeje to samé, ale příliš nevěří, že se tak stane. „Je velmi deprimující, když člověk tuší, že vláda jí bude pomáhat s návratem do země, jako kdyby to byla nějaká oběť. Nevracejte se!“ nabádá zmíněnou rodinu. Uživatel remeny nabádá Shukee Begumovou, aby zůstala tam, kam patří. „Vždyť právě proto jsi tam šla, ne? My nedovolíme, aby ses mohla vrátit zpátky!“ Uživatel King Artur21 century potom vypečené džihádistické rodině radí, aby raději zamířila do Saúdské Arábie či do dalších zemí Perského zálivu. „Tam mají pro takové, jako jsi ty, mnohem větší pochopení. Jen se připrav na to, že ti nedají žádné sociální dávky a další výhody.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…