Máte smůlu, socha je naše, vzkazuje starosta Kolář do Moskvy. A zveřejnil k tomu příslušné dokumenty

02.05.2020 11:48

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (za TOP 09), jenž dal v Bubenči odstranit kontroverzní sochu maršála Koněva, se na svém facebooku svěřil, že na radnici přišlo z Ruska několik žádostí o „vydání“ sochy. A přidává odpověď, že Rusko má smůlu: „Socha je naše,“ sděluje starosta, který má v současnosti policejní ochranku z důvodu ohrožení kvůli soše Koněva a ruským výhrůžkám. 

Máte smůlu, socha je naše, vzkazuje starosta Kolář do Moskvy. A zveřejnil k tomu příslušné dokumenty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ondřej Kolář

„Rusko chce sochu maršála. Ministr obrany obdržel ‚důraznou žádost‘ o navrácení sochy... tak se na to podívejme,“ započal Kolář svůj komentář. „Socha nikdy nebyla ani sovětská, ani ruská. Byla vytvořena českým sochařem Zdeňkem Krybusem za tehdy československé peníze,“ zdůraznil.

O navrácení sochy do Ruska proto podle starosty nemůže být řeč. Socha je majetkem Prahy 6 a stejně jako každý jiný majetek podléhá rozhodnutím zastupitelstva Prahy 6. „Báchorky o tom, že zastupitelstvo Prahy 6 o soše nesmělo rozhodovat, jsou hodné Chocholouška!“ stojí si za svým názorem starosta.

K ruským žádostem o její „vydání“ podotýká, že sochu Rusům opakovaně nabízeli. Nikdy ji nechtěli. Přidal i dokumenty z loňského roku týkající se komunikace obou stran na toto téma. „Odmítali naše nabídky, reagovali na ně slovy o falšování dějin. Naposledy jsme jim sochu nabídli vloni v srpnu, kdy už nás vesele označovali za nacisty,“ připomněl.

„Dnes je ze mě Heydrich a ruští představitelé vyzývají, aby na mě byl spáchán atentát. To je prosím ruská odpověď na naši poslední nabídku,“ uzavřel Kolář.

Socha maršála Ivana Koněva je nyní uložena v depozitáři v Měšicích v okrese Praha-východ. Areál nepřetržitě hlídá ostraha, budova je navíc napojena na pult centrální ochrany, socha je chráněna před poškozením. 

Znalkyní byla socha oceněna na 13 milionů korun. Z depozitáře by se následně měla přesunout do Muzea paměti 20. století, jehož vybudování chystá hlavní město. Bude muzeu zapůjčena zdarma a dále zůstane majetkem Prahy 6, uvedl již dříve mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek.

Proti odstranění sochy se ostře ohradilo také ruské velvyslanectví. Postup městské části Praha 6 považuje za porušení česko-ruské smlouvy o přátelských vztazích z roku 1993. Ambasáda vyjádřila protest u českého ministerstva zahraničí a pohrozila blíže neupřesněnou reakcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

Navrácení Ukrajinců

Proč by měli Ukrajinci, kteří už na Ukrajině nežijí třeba 20 let jít nyní za Ukrajinu bojovat? Nebo i ti, co jít bojovat nechtějí z jakýchkoliv důvodů, proč je nutit? Navíc nechápu to, že nejdřív jste vehementně podporovali přijetí uprchlíků z Ukrajiny a teď je zas tlačíte k návratu. Zamýšlel jste s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

2005. Magda Vášáryová zažila trapas. Prostě nevěděla

18:15 2005. Magda Vášáryová zažila trapas. Prostě nevěděla

Povolební vyjádření herečky a diplomatky Magdy Vášáryové o tom, že vítěznou stranu Směr-SD volila i …