Matrjošky v Krumlově. A lidi je berou. Jenže tím legrace končí

01.08.2023 4:44 | Reportáž

Uličky nacpané k prasknutí? Takový pohled se nám v Českém Krumlově v minulých dnech nenaskytl. Jak místní říkají, velké skupiny turistů z Číny zatím stále chybějí. Co se ale „vrátilo“, jsou dřevěné panenky matrjošky. A turisté prý o ně mají zájem. Dozvěděli jsme se také, proč zřejmě řada obchodů rozhodně není zákazníky nacpaná k prasknutí.

Matrjošky v Krumlově. A lidi je berou. Jenže tím legrace končí
Foto: Zuzana Bednářová
Popisek: V Krumlově už jsou zase k dostání matrjošky

Čeština, slovenština, polština, němčina, korejština… Taková řeč zní v těchto dnech ulicemi Českého Krumlova. Jak místní, se kterými jsme mluvili, říkají, velké skupiny turistů především z Číny se zatím do města zapsaného na seznam Unesco tak úplně nevrátily. A v ulicích tohoto nádherného města je to znát. Ještě před pár lety zaznívaly úvahy, že by se měl kvůli obrovskému množství turistů vstup do historického centra možná i zpoplatnit. Dnes projdete historickými uličkami naprosto bez problémů. Turisté tady jsou, v takovém množství jako před lety jsme je ale při naší nedávné návštěvě rozhodně neviděli.

„Je to takové opadlejší než v dřívějších letech. Cizinci dorazili, ale není to, jak bývalo. Asiati tady jsou, ale spíš Korea, Tchaj-wan… Čína ale ne. Těch sem jezdilo hodně, hlavně větší skupiny,“ říká jeden z místních podnikatelů, Michal Kozák.

Místní podnikatel Michal Kozák. Foto: Zuzana Bednářová

I on mluví o tom, že v ulicích je celkově rozhodně méně turistů než třeba před covidem. Někteří pak prý do města chodí spíš večer. „Možná kvůli teplému počasí,“ krčil rameny a dodal, že jejich podnik, kde nabízí mimo jiné různé druhy piv, bývá večer plný. „K nám ale hodně chodí i místní,“ usmívá se.

Anketa

Má ruská pěvkyně Anna Netrebko vystoupit v Obecním domě v Praze?

95%
3%
hlasovalo: 19426 lidí

Čínské skupiny se zatím nevrátily, matrjošky už ano

Velké skupiny turistů z Číny se sice zatím do Krumlova nevrátily, jak jsme ale zjistili, „vrátily“ se dřevěné panenky matrjošky. Ačkoliv údajně mají historické kořeny spojené s Japonskem, lidé si je po řadu let spojují hlavně s Ruskem, kde má jejich výroba velkou tradici. Řada lidí, kteří navštívili tehdejší Sovětský svaz, si takovou panenku jako suvenýr dovezla. I v letech po revoluci si je turisté mohli koupit nejen v Praze, ale také například právě v některých českokrumlovských obchůdcích.  

Po ruské invazi na Ukrajinu jsme je ale v Krumlově nenašli, a to ani na místech, kde jsme je dříve vídávali. „Možná v obchodě směrem k náměstí nějaké mají. My je nemáme,“ mávl rukou neurčitě prodavač v jednom malém obchůdku nedaleko náměstí, který jsme navštívili přesně před rokem. A nenašli jsme je ani v obchodě, kam nás poslal. Tentokrát jsme ale na tyto dřevěné panenky, ve kterých se ukrývají další, menší, našli hned na dvou místech. V jednom obchůdku jsme objevili jen jednu, ukrytou ve vitríně, krásně malovanou. V dalším pak už byly matrjošky vystavené hned v několika řadách.

„Také jsme je nějakou dobu neprodávali, něco přes půl roku, možná necelý rok. Pak jsme je nakonec zase vytáhli a zjistili jsme, že se to pořád prodává, že je o to velký zájem,“ prozradila nám žena, která matrjošky v Krumlově prodává. Jméno ale zveřejnit nechtěla. 

„Moc lidí z Ukrajiny sem nechodí, a když přijdou, tak proti tomu nic nemají,“ usmívá se a dodává. „Zájem o ně mají hlavně Češi nebo Němci.“

Oběd, parkování, vstupné… Na utrácení v obchůdcích už nezbývá?

Jak nám ale místní obchodníci prozradili, obchody nacpané k prasknutí bohužel většinou rozhodně nemají. Někteří se domnívají, že je to i proto, že turisté utratí dost už v místních restauracích. Jak už jsme v první části reportáže z Českého Krumlova uvedli, ceny tady v některých restauracích opravdu příliš „lidové“ nejsou.

Ceny parkování. Foto: Zuzana Bednářová

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41189 lidí

„Když je Krumlovák, ví, kam má jít, kde je to třeba trošku levnější, kde se to dá… Ale lidi, co sem přijedou, to nevědí. A když sem přijede čtyřčlenná rodina, která se tady má najíst, napít, mají si něco užít, jít třeba do nějakého muzea… Těžko už si půjdou něco koupit do nějakého obchůdku,“ vysvětlila nám už tehdy Ivona Skleničková. Ta s manželem provozuje obchůdek s nádhernými dárkovými a uměleckými předměty.

V ulicích Českého Krumlova. Fota: Zuzana Bednářová

„Tak si to vezměte logicky. Přijedete do Krumlova, je to úžasné místo, to si musíme přiznat. Zajdete si do restaurace. Ve dvou, i pokud si vyberete nějakou v uvozovkách levnější restauraci, necháte za oběd bratru kolem pětistovky. My tedy nechali. Jak jsme tak koukali na ceny, tak počítáme, že za parkování dáme tak dvě až tři stovky podle toho, jak se zdržíme… Rádi bychom si dali třeba někde ještě kávu. Viděl jsem rozpustnou skoro za padesát, vídeňskou, kterou má ráda manželka, přes šedesát korun. Celkově je to pro nás dost. Takže abych si šel koupit nějaký suvenýr… Bez toho se prostě obejdeme,“ usmíval se starší pán, který se představil jako Václav. Prozradil také, že dříve býval učitelem.

„Jezdili jsme s dětmi na výlety. Učil jsem dějepis a rád jsem jim ukazoval zajímavá města, vyprávěl o jejich historii. Tedy ale to si neumím představit, že bych sem dnes s dětmi jel. Vždycky si chtěly koupit něco dobrého, limonádu, zmrzlinu… Tak nevím, co by si koupily dnes. Trdelník za 170 korun?“ chytal se za hlavu.

Český Krumlov. Foto: Zuzana Bednářová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: David Hora

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Realita ??, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekarelhrabě , 01.08.2023 9:32:15
Krakov mám blíže je to tam levnější a čisté .

|  5 |  0

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…