Mazání příspěvků nestačí. Je třeba jít dál, říká manažer HateFree Culture

08.04.2023 18:44

Stalo se vám, že vám zmizel příspěvek na Facebooku a dostali jste upozornění, že váš příspěvek porušuje pravidla komunity, případně dokonce zákon? Od roku 2018 si můžete na krok stěžovat, a to přímo u Facebooku. Zaznívá upozornění, že Facebook maže miliardy příspěvků denně. Manažer kampaně HateFree Culture upozornil, že mazání příspěvků samo o sobě nestačí. Je třeba zajít ještě dál.

Mazání příspěvků nestačí. Je třeba jít dál, říká manažer HateFree Culture
Foto: Hans Štembera
Popisek: Facebook, ilustrační foto

Od roku 2018 Facebook důkladněji vysvětluje, které příspěvky na své platformě maže. Jde např. o příspěvky propagující užívání drog nebo příspěvky, u kterých jde o šíření nenávisti. Současně uvedl v život možnost stěžovat si na mazání příspěvků.

„‚Cenzoři‘ Facebooku pracují podle agentury AP ve čtyřiceti jazycích, problematický obsah, na který jsou upozorněni, by měli většinou odstranit do 24 hodin, i když formální časový limit firma nemá,“ sdělila českým čtenářům v dubnu 2018 ČTK. Informaci převzal i server Aktuálně.cz.

O tři roky později, v roce 2021, se objevila petice kritizující neoprávněné mazání příspěvků na Facebooku. Jedním ze spoluautorů petice je také herní vývojář Daniel Vávra, pozdější zakladatel Společnosti pro obranu svobody projevu.

„S neoprávněným mazáním příspěvků a blokací profilů na sociálních sítích mají zkušenosti tisíce českých občanů včetně zákonodárců, novinářů a osobností veřejného života. Vláda i většina parlamentních stran problém stále podceňuje, přestože hrozí zásah globálních platforem do volební kampaně, jako jsme byli svědky nedávno v USA,“ stálo v petici z roku 2021.

Server Mediář v roce 2022 napsal, že Facebook maže miliardy příspěvků den co den, a drtivou většinu z nich oprávněně.

„Facebook toho maže hodně. Opravdu hodně. Během posledního čtvrtletí loňského roku (2021) smazal přes tři miliardy příspěvků či účtů. To z něj ale samo o sobě nedělá cenzora, který protežuje pokrokáře či konzervativce (vyberte si podle toho, koho nemáte rádi). Drtivá většina zásahů totiž směřovala proti obsahu, se kterým se internet potýká odjakživa: proti spamu a falešným účtům. Obojí dohromady tvořilo přes 95 % veškerého mazání,“ napsal server Médiář.cz

„Část smazaných příspěvků Facebook po kontrole sám vrací, ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku (roku 2021) se to u nenávistných projevů stalo v 228.000 případů. Část vrací na základě odvolání se uživatelů, to nastalo v 65.300 případů. Lidé se přitom odvolali v 769.000 případů, Facebook tak vyhověl ani ne desetině z nich, v čemž zůstává dlouhodobě relativně stabilní. (V roce 2020 možnost odvolávání se na půl roku omezil, podle oficiálních vyjádření bylo důvodem přetížení moderátorského týmu kvůli covidu-19),“ pokračoval server.

Manažer kampaně neziskové organizace HateFree Culture Lukáš Houdek teď pro pořad Newsroom ČT24 prohlásil, že mazání příspěvků na sociálních sítích samo o sobě nestačí.

„Já bych ještě rád řekl, že to není jen o regulaci, o tom, že tam někdo sedí a maže to jako ten velký cenzor. Ale já si myslím, že je velmi funkční s těmi lidmi nějak diskutovat. Třeba říct jim, proč je tohle za hranou, proč je potřeba to smazat. Protože to potom vede k tomu, že se vůbec to prostředí a ta diskuse se může zlepšit. Protože spousta těch lidi třeba vůbec netuší, že napíšou něco, co je nezákonné. Oni to opravdu neví, protože u nás ta diskuse o tom chybí. O tom, co je špatně a proč je to špatně,“ uvedl před kamerami veřejnoprávní televize Houdek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

pořád se mi dere na mysl ta ZÁKLADNÍ metafyzická otázka,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 08.04.2023 20:16:49
KDO!!!! bude u nás určovat, zda příspěvky jsou za hranou, narušují společenský konsensus a vytvářejí podhoubí pro návrat do "před demokratických" poměrů? Jakub Janda z Evropských hovnot? Absolventi Aspen - Institutu? Padlí tělocvikáři, co vyčenichali příležitost a najmenovali se sami? Nevzdělaní Pezcynští a Cemperové? Kde je kriteriální hodnota posuzovatele? Já vám odpovím - v České republice v řiti. Tady je to tak, jako kdyby všichni rozhodčí byli tělem i duší sparťané a byli vládou určeni, aby za peníze všech rozhodovali zápas Sparta - Slavia. Je jasné, jak by to dopadlo a jaká pachuť by zůstala na jazyku. Tohle nesmí v českých poměrech projít. Absolventi nedůstojných nauk budou rozhodovat, co smí a nesmí říct český vzdělaný člověk. Hrůza hodná Goebbelse.

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …