Média si všímají dění v ANO: Manažeři Agrofertu vytlačují tváře z plakátů

13.02.2015 9:37

Nad tím, že známé tváře hnutí ANO, které se před sněmovními volbami skvěly na billboardech, pomalu vytlačují manažeři Agrofertu, se v páteční Mladé frontě Dnes zamýšlí komentátor listu Miroslav Korecký. Stejnému tématu se dnes shodou okolností věnuje také Lucie Kudláčková na serveru Aktuálně.cz.

Média si všímají dění v ANO: Manažeři Agrofertu vytlačují tváře z plakátů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Na podzim 2013 to byla hvězdná sestava na skupinových plakátech hnutí ANO, píše Korecký, přičemž zmiňuje Martina Stropnického, Jiřího Zlatušku, Helenu Válkovou, Pavla Teličku, Martina Komárka, Věru Jourovou i bývalého šéfa českého Microsoftu Ivana Pilného. Ale i Hanu Marvanovou nebo Elišku Kaplicky.

Korecký podotýká, že ze známých tváří ANO dnes ve vládě kromě Babiše zůstává jen Stropnický, a i jeho akcie klesají.

Upozorňuje na to, že osobnosti, které vytáhly ANO do parlamentu, buď zastávají jen středně významné posty, nebo jsou od vlivu na podobu a směřování Babišova hnutí odříznuty úplně.

Pokud se to známé tváře nenaučí, tak nemají šanci

„Nahoru jdou naopak lidé, které Babiš zná přímo z Agrofertu – Jaroslav Faltýnek či Radmila Kleslová – nebo obecně ze světa byznysu, například majitel potravinářských firem Jan Volný,“ píše Korecký. Podle něj je ale takový vývoj logický. Podle něj manažeři, na rozdíl od individualistky Marvanové nebo introvertky Válkové, rychleji a lépe pochopili, jak funguje svět politiky. „Tedy že je třeba si stále získávat a udržovat podporu, neskrývat ambice, rozlišovat podstatné od zbytného a umět politicky obchodovat,“ dodává Korecký s tím, že pokud se toto známé tváře nenaučí, pak v souboji s manažery nemají šanci.

Tvrdý boj dvou skupin v Babišově hnutí

Lucie Kudláčková na serveru Aktuálně.cz své zamyšlení na stejné téma začíná tímto vtipem: „Víte, jak v hnutí ANO poznáte bývalé zaměstnance společnosti Agrofert od ostatních? Ti první říkají Andreji Babišovi šéfe a ti druzí předsedo.“ Komentátorka k tomu podotýká, že dva týdny před volebním sjezdem ANO už ani tak nejde o vtip jako spíš o popis vyhecované atmosféry v hnutí.

Podle Kudláčkové totiž skupina lidí, která do ANO přišla zvenčí, vede před sjezdem tvrdý boj s lidmi, jež do hnutí přešli z Agrofertu. „Ve sporu jde o obsazení pěti místopředsednických křesel,“ podotýká Kudláčková.

A připomíná slova poslance ANO Ivana Pilného, který si myslí, že pokud po sněmu zvítězí lidé, kteří jen intrikaří, ANO rychle skončí jako bývalé velké politické strany.

ANO nemá být vnímáno jen jako politická divize Agrofertu

Podle komentátorky cílem „kluků z plakátu“, tedy veřejně známých osobností, které před volbami pózovaly s Babišem na billboardech, je, aby měli své zástupce v čele ANO, které podle nich nemá být vnímáno jen jako politická divize Agrofertu.

Proti nim ale stojí silná skupina v čele se šéfem poslanecké frakce Jaroslavem Faltýnkem. Patří do ní například šéfka pražské organizace Radmila Kleslová, poslanci Jan Volný, Stanislav Pfléger, Ladislav Okleštěk nebo Ivana Dobešová.

Lidé kolem Faltýnka a Kleslové sice odmítají dělení "podle firemního původu", své oponenty ale obviňují, že málo pracují pro hnutí, nejsou týmovými a loajálními hráči a jde jim jen o vlastní popularitu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…