Merkelová? Čtěte velmi zajímavý názor na kancléřku

03.02.2016 8:45

Profesor politologie z University of Georgia Cas Mudde tvrdí, že politické přežití německé kancléřky Angely Merkelové je důležité nejenom pro Německo, ale i celou Evropu. Průzkumy z posledních týdnů však ukazují, že podpora Merkelové povážlivě klesá.

Merkelová? Čtěte velmi zajímavý názor na kancléřku
Foto: bundeskanzlerin.de, tan
Popisek: Německá kancléřka Angela Merkelová

„Jeden rok představuje v politice dlouhé období a nikdo to dnes neví lépe než německá kancléřka Angela Merkelová. Před rokem byla v souvislosti s řešením krize v Řecku vzorem a oblíbenkyní pro pravici, ale pro její otevřenou přistěhovaleckou politiku se preference Merkelové u pravice a levice obrátily naruby. Levice kancléřku oceňuje, pravice ji nyní zatracuje,“ konstatuje Mudde s tím, že osobnost roku podle magazínu Time nyní bojuje o své politické přežití. „Je ironií osudu, že média a různí experti spekulují o její budoucnosti v ten samý čas, kdy je ona sama jedním z favoritů na získání Nobelovy ceny míru,“ podivuje se Mudde.

Mudde poukazuje na to, že Merkelová se stala před patnácti lety šéfkou Křesťansko-demokratické unie (CDU) spíš náhodou a zpočátku byla brána jako dočasná řešení. „Po celou dobu, kdy stojí v čele CDU, je popisována jako slabý vůdce postrádající sílu a vizi. Merkelová vede stranu spíš pragmaticky než ideologicky. Ve skutečnosti však byl její vzor Helmut Kohl podobným vůdcem, byť byl označován na rozdíl od ní za silného. V každém případě nyní Merkelová prožívá těžké časy a s její politikou otevřených dveří nesouhlasí čím dál víc jejích spolustraníků,“ uvádí Mudde.

Celý text v angličtině najdete ZDE

Politické přežití Merkelové Mudde považuje za důležité nejenom pro Německo, ale i pro celou Evropu. „Je to důležité z hlediska vzestupu pravice, který v Evropě probíhá po dobu posledních nejméně deseti let. Ostatně jediným důvodem, proč má Merkelová problémy, je její otevřená podpora uprchlíků. Během vrcholící řecké krize v dubnu 2015 její podpora dosahovala 75 %. Levicoví i pravicoví politici osud Merkelové sledují s neskrývaným zájmem a obavami. Pokud bude coby nejmocnější evropský politik donucena k rezignaci kvůli své přistěhovalecké politice, potom nemají šanci na přežití ani oni sami,“ soudí Mudde.

„Pokud Merkelová prohraje, bude evropská levice čelit stále více homogennímu pravicovému bloku, který má podporu většiny voličů. Vedle toho se klasické pravici přibližují také radikální strany, zejména v Dánsku, Nizozemsku a Švédsku. Nemluvě o maďarské straně Fidesz a Právu a spravedlnosti v Polsku. Jinými slovy, pokračování Merkelové v úřadu kancléřky je zásadní pro pokračování středových koalic a z toho vyplývajícího konsenzu v otázkách imigrace a integrace,“ píše Mudde. Z jeho pohledu je ironií osudu, že na politickém přežití Merkelové závisí proimigrační politika v Evropě. „Koneckonců to byla Merkelová, která před více než pěti lety zmínila, že multikulturní přístup naprosto selhal,“ uzavírá Mudde.

Před několika dny publikované výsledky veřejného mínění ukázaly, že spekulace o politické budoucnosti kancléřky Merkelové nejsou zdaleka neopodstatněné. Popularita Merkelové v očích německých voličů stále klesá a dle průzkumu společnosti Insa pro magazín Focus její postoje vůči uprchlíkům podporuje pouze 45,2 % voličů. Klesá rovněž podpora vládnoucí koalice složené z CDU a SPD, která nyní dosahuje 37 % a ve srovnání s loňským zářím ztratila pět procent. S podobným průzkumem v lednu přišla také televize ARD a ze zveřejněných výsledků vyplývá, že obecně politiku Merkelové podporuje 58 % voličů, což od loňského dubna představuje pokles o plných 17 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…