Migrace, oteplování planety? Kdepak. Lidi trápí něco úplně jiného. Zde černé na bílém

20.08.2021 15:05

Zatímco šéf hnutí ANO Andrej Babiš tvrdí, že zásadním tématem před podzimními volbami může být opět migrace, průzkum CVVM ukazuje něco jiného. Zatímco ještě v roce 2016 považovalo migraci za zásadní problém 72 procent dotázaných, teď je to jen 33 procent. Pro občany už jsou důležitější jiná témata.

Migrace, oteplování planety? Kdepak. Lidi trápí něco úplně jiného. Zde černé na bílém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka České republiky

Andrej Babiš ve svém posledním sebepropagačním videu ze série „čau lidi“ znovu zdůraznil, že na českém území nechce žádné nelegální migranty a obvinil Piráty, že chtějí právě s pomocí migrantů proměnit Česko.

Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění při Akademii věd se ale zdá, že české občany víc pálí jiná témata. Po 8 letech vlády ANO a ČSSD lidi nejvíc trápí stav veřejných financí. Za nejožehavější problém dneška to pokládá 56 procent dotázaných.

„Nejnaléhavějším problémem je stav veřejných financí, kdy 56 % dotázaných jeho řešení považuje za velmi naléhavé (státní rozpočet). Následuje zdravotnictví a pandemie COVID (55 %). Až na čtvrtém místě v naléhavosti řešení je korupce (48 %), zcela propadlo přistěhovalectví (33 %), které bylo v roce 2016 na prvním místě s 72 % vysoké naléhavosti,“ upozornilo CVVM.

Naproti tomu jen 14 procent lidí si myslí, že Česko nejvíc pálí nedostatek zboží a služeb na českém trhu. Téma migrace považuje za největší problém na 33 procent dotázaných.

Na to, co české občany nejvíc pálí, se CVVM ptá lidí každý rok, zpravidla v únoru nebo v březnu, ale tentokrát kvůli lockdownům provedla toto šetření až v létě.

Meziroční srovnání ukazuje, že ekonomická situace České republiky trápí o 15 procent více dotázaných, Naproti tomu migrace trápí o 17 procent méně dotázaných než v loňském roce. Není bez zajímavosti, že o 10 procentních bodů poklesl také stav životního prostředí. Ekologičtí aktivisté a také někteří přírodovědci přitom globální oteplování považují za ten největší problém dneška.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Účtuje za Fica

5:00 „Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Účtuje za Fica

NEDĚLNÍ RÁNO S IVANEM VYSKOČILEM „Atentát na slovenského premiéra. Šokující zpráva! Média podsouvají…