Migranty přerozdělit, řeklo Německo Česku. Velmi tvrdá odpověď

22.11.2023 12:41 | Monitoring

Německý velvyslanec v Praze Andreas Künne nahlas řekl, že je na čase změnit azylovou politiku EU a začít v rámci unie migranty důsledně přerozdělovat, protože řada německých obcí už situaci nezvládá. Když si to přečetl předseda strany PRO Jindřich Rajchl, hodně se rozzlobil. „Německo už nám tímto natvrdo vzkázalo, že už se nás vůbec na nic nehodlá ptát a o něčem s námi jednat. Že už nám hodlá svoji vůli diktovat,“ vypěnil.

Migranty přerozdělit, řeklo Německo Česku. Velmi tvrdá odpověď
Foto: thinkstock.com
Popisek: Uprchlíci z Afriky, ilustrační foto

Německý velvyslanec v Česku Andreas Künne, který v Praze působí od roku 2021, má za sebou bohatou politickou kariéru. Na ministerstvu zahraničí pracuje od roku 1993. Působil také jako poradce v někdejším velitelském štábu vojsk.

A se svými zkušenostmi tvrdí, že se musí změnit azylová politika EU, protože Německo už příliv migrantů nezvládá.

„Jen za letošní rok od ledna do září jsme měli 230 tisíc nových žádostí o azyl. Navíc jsme od loňska přijali milion Ukrajinců. Řada obcí je na hranici svých možností. Nemůžeme neomezeně stavět další ubytovny a najímat další sociální pracovníky. Musím ale zdůraznit jedno: Podle platného evropského práva musí být každý, kdo přichází do Evropské unie, registrován na její vnější hranici. Místo toho opakovaně slýchám, že policisté řady členských států migranty nechávají volně procházet dál, ‚protože stejně všichni chtějí do Německa‘. Tím se problém zesiluje a konstatovat poté ohledně německé migrační politiky něco jako ‚tak vidíte, my jsme vám to přece říkali‘, je hloupost,“ poznamenal velvyslanec v rozhovoru pro MF Dnes.

Anketa

Líbily se vám letošní oslavy 17. listopadu?

3%
86%
hlasovalo: 15489 lidí

„Nutně potřebujeme reformu evropského azylového systému, posuzování žádostí musí probíhat rychle a na vnější hranici EU. Potřebujeme posílit Frontex, ale také celoevropskou solidaritu a zavést i zde neoblíbený systém přerozdělování. Není udržitelné, aby celou tíhu nesla Itálie, Řecko, Španělsko, Malta nebo Kypr. Stejně tak není možné, aby ostatní státy říkaly: ‚Německo jim dává nejvíc, tak ať si jdou tam.‘ To oslabuje EU jako celek, každý členský stát musí převzít svůj díl odpovědnosti,“ pokračoval diplomat.

Když si to přečetl předseda strany PRO Jindřich Rajchl, hodně se rozzlobil.

„Německo už nám tímto natvrdo vzkázalo, že už se nás vůbec na nic nehodlá ptát a o něčem s námi jednat. Že už nám hodlá svoji vůli diktovat. Včetně toho, že máme platit za jejich fatálně chybnou migrační politiku. To, že jejich města a obce nezvládají příval migrantů, nemůže být ani na minutu důvodem k tomu, aby byla odpovědnost za politiku otevřených dveří Angely Merkel přenesena na Českou republiku. Oni si to navařili, tak ať si to nyní také snědí,“ nebral si Rajchl servítky na sociální síti Facebook.

JUDr. Jindřich Rajchl

  • PRO 2022
  • Předseda strany Právo Respekt Odbornost
  • mimo zastupitelskou funkci

„Naše strana PRO ještě dnes odeslala žádost dle zákona 106/1999 Sb., o veřejném přístupu k informacím, na jejímž základě se budeme domáhat sdělení stanoviska ministerstva zahraničí k tomuto skandálnímu prohlášení německého velvyslance,“ pokračoval nekompromisně.

Zdůraznil, že Česko se musí této aktivitě rázně postavit, aby se definitivně nepřeměnilo na 17. spolkovou zemi Německa.

„PRO tímto deklaruje, že je připraveno se proti tomuto tlaku tvrdě postavit a neustoupit ani o milimetr. My se před nimi tak jako Fiala hrbit rozhodně nehodláme,“ uzavřel Rajchl.

Jindřich Rajchl promlouvá

Pokud jde o válku v Izraeli, německý velvyslanec označil útok teroristů Hamásu ze 7. října za „barbarský“ a ve vztahu k válce na Ukrajině zdůraznil, že „žádný plán B pro Ukrajinu nepřipadá v úvahu“.

„Musí být dosažen náš původní cíl. Jde o bezpečnost Ukrajiny a s tím i o tu naši. Rusko bezdůvodně napadlo Ukrajinu coby suverénní stát a kdykoli může válku ukončit. Pro Evropu a její bezpečnost by bylo fatální, kdyby Ukrajina prohrála, zároveň by to byl nebezpečný precedens pro další části světa. Rusko brání diplomatickému řešení a okupuje ukrajinské oblasti, o jakém kompromisním řešení bychom se bavili? Rusko usiluje, jak se vyjadřují i čelní představitelé státu, o konec Ukrajiny v její současné podobě. Žádný plán B tedy nepřipadá v úvahu. Ano, únava z války je běžná a pochopitelná věc, ale stále jde o bezpečnost nás všech a na to nesmíme zapomínat,“ nechal se slyšet diplomat.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

dezinfománie

Dobrý den, zajímalo by mě, co si myslíte o tomto komentáři Zahradila -https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Zahradil-ODS-Zaznamenanihodne-vyrony-dezinfomanie-755567. Dále by mě zajímalo, co s těmi dezinformacemi pořád máte a co za ně vlastně považujete? Protože se zdá, že tato vl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jen si je tam nechte namachrovaný Árijci. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusechlestakov , 22.11.2023 13:27:45
Angela 2015 tvrdila, že to zvládnete, tak si je užívejte .

|  17 |  0

Další články z rubriky

VIDEO  Tak Fialovi zkazili uvedení knihy o tom, jak dobře vládne

19:59 VIDEO Tak Fialovi zkazili uvedení knihy o tom, jak dobře vládne

Debata s lidmi a představení nové knihy o vládnutí v době krizí. S takovým záměrem vyrazil premiér F…