Miliardy, únosy, hovory z basy. Jaromír Soukup se pustil do temného případu

24.05.2018 9:21

Ve včerejším dílu pořadu Kauzy Jaromíra Soukupa se generální ředitel TV Barrandov podíval na šokující okolnosti případu tzv. lihové mafie, která se nezdráhala uplácet policisty, unášet potomky svých obchodních rivalů a nutit jejich rodiče, aby u výslechu popírali svá předchozí svědectví. Sám Radek Březina pak prý stále ukrývá miliardový majetek!

Miliardy, únosy, hovory z basy. Jaromír Soukup se pustil do temného případu
Foto: TV Barrandov
Popisek: Kauzy Jaromíra Soukupa

Na úvodu se Jaromír Soukup přiznal, že má občas kvůli pořadu problémy: „Tu mi vyhrožují podnikatelé a jindy mi zase volají vyděšení politici.“ Jaromír Soukup ale dle svých slov na oligarchy a politiky nehledí. Připomněl, že TV Barrandov si „posvítila“ na solární barony, nebo na plýtvání České televize, která začerňuje řádky u smluv, které jsou dle zákona vyvěšeny v rejstříku smluv.

Anketa

Zeman vyhlásil, že Babiše jmenuje znovu premiérem bez ohledu na výsledek referenda v ČSSD. Je to dobře?

79%
21%
hlasovalo: 10043 lidí

Jaromír Soukup se pak vrátil k Čechům dobře známé lihové mafii. Hlavou celé operace byl podle něj Radek Březina a jeho bratr Tomáš. Tito dva muži stát na spotřební dani připravili o neuvěřitelných 5,6 miliardy korun. Bratři prodávali líh, který neprošel denaturací. Podle soudu takto prodali takřka 21 milionů litrů lihu. Oba pánové si nedávno vyslechli tvrdé tresty. Radek Březina byl odsouzen na 13 let a Tomáš Březina na 6 let. Oběma navíc propadl veškerý majetek. Jaromír Soukup ale dodal, že příběh je mnohem komplikovanější.

Policie prý ale po majetku bratří Březinů nešla zdaleka tak, jak by se slušelo a patřilo. „Ve vězení se podle odposlechů pochlubil Radek Březina kumpánovi na cele, že má doma v hotovosti ukrytou miliardu korun,“ šokoval diváky Jaromír Soukup. „A já vím, můžete říct, že v base si lidi rádi vymýšlejí, jenomže špatnou zprávou je, že v tomto případě asi padre Radek Březina až tak moc nepřehání. V přepisech odposlechů se dočtete třeba to, že Radek Březina také vyžvanil, že jen vybavení jeho schovaných firem má hodnotu zhruba 200 milionů korun,“ pokračoval Soukup. Březina prý také mezi roky 2006 – 2012 nakoupil cenné papíry na jméno své ženy a otce v hodnotě okolo 600 milionů korun. Vlastní také desítky nemovitostí a v různých tajných nádržích má prý ještě pořád líh za více než 100 milionů korun.

Zajímavé jsou podle Jaromíra Soukupa ale odposlechy z cely i kvůli jiným důvodům, například stojí za to vědět, jaké instrukce dával lihový boss z cely své ženě. A Jaromír Soukup poté cituje Březinu: „Pokud bude otec s tebou domlouvat cokoli okolo majetku, pak nikdy ne po telefonu, vždy jen osobně. Braňte se do krve až do konce. Během této doby je nutné ochránit majetek. Je zde obrovský balík peněz a je škoda o něj přijít.“ Podobné instrukce dával Březina ohledně svých nemovitostí: „Pošlete mi zprávu, co se jak daří. Vždy pošlete nemovitost, nájmy v současnosti platné, výnos uvádějte vždy v cenách bez dph a pak celkový součet dejte do tabulky. Napište návrhy, co vás napadá, co chcete rekonstruovat a za kolik. Důležité je zvýšit obsazenost. Nevadí mi velké rekonstrukce.“

„Pan Březina asi ví, že v tom kriminále dlouho sedět nebude,“ odtušil Jaromír Soukup. Pak dává k dobru poslední část z Březinových odposlechů: „Otec, základní problém, kde vzal peníze? Oni zjistí, že tam bylo vloženo 600 milionů. Můžou mu dát nadržování, peníze mně pere.“ Pomohly ale tyto odposlechy odhalit veškerý majetek Radka Březiny? Podle Jaromíra Soukupa nikoliv. Zničehonic prý zmizelo asi 80 milionů z akciového účtu jeho manželky. Pak také 150 milionů z akciového účtu jeho otce, který si navíc z účtu vybral v hotovosti dalších 71,5 milionu korun. Radek Březina měl také rodině uložit, aby schovala 1 milion eur do vzduchotěsné obálky s prostředky proti vlhkosti, aby peníze neshnily. Peníze prý mají sloužit jako rezerva pro případ, že by se otci něco stalo.

Radek Březina měl podle Jaromíra Soukupa vše velmi dobře promyšlené a věděl, co všechno může svým jednáním způsobit. Na podzim 2012 kvůli nelegálně vyrobeným lihovinám, které obsahovaly jedovatý metylalkohol, zemřelo kolem padesáti lidí. Podle Jaromíra Soukupa se prý doslova nabízí jistá spekulace. Kdyby nebylo těch několika desítek mrtvých, tak by celý nelegální byznys nejspíše v klidu fungoval dodnes. „Kolik takových podobných podvodů neprasklo a dnes stále běží,“ ptá se Jaromír Soukup.

Podle vzpomínek jeho spolužáků z VŠCHT byl Radek Březina již za vysokoškolských studií zabrán do pančování alkoholu, kterým si tehdy také vydělával. Vzpomínají, jak před školu jezdil s balíčky bankovek a vždy v jiném voze. Prý také neustále zdůrazňoval, že je vše v pohodě, neboť se zná se zlínskými policisty. Krátce po promoci se dal na podnikání v lihovarnickém průmyslu.

Policie se o něj kvůli jeho praktikám zajímala už velmi dlouho. Za nelegální výrobu lihu byl vyšetřován už v letech 1991 a 1993. Již tehdy policie zjistila, že se v Březinových firmách míchá nelegální alkohol. Jaromír Soukup poté připomněl, že Radek Březina byl v roce 1995 vyšetřován kvůli únosu. „To bylo také zvláštní vyšetřování, protože poté policisté našli uneseného muže u Březiny doma. Policie byla v úzkých, nic se mu totiž nepodařilo prokázat,“ řekl Soukup a přidal obdobnou zkušenost z roku 1997, kdy Březina unesl syna jednoho podnikatele z Kroměřížska, který ho údajně připravil o alkohol. Obětí byl tehdy 21letý mladík, kterého policie našla připoutaného řetězy ke kůlu.

„Na začátku roku 1997 kontaktoval podnikatel Otakar Hlavizňa policii s informací, že Radek Březina podle jeho informací vypsal odměnu 200 000 korun za odchycení Hlavizňy, nebo jeho syna Ondřeje. Jen pár dní po tomto oznámení zablokovala Ondřeji Hlavizňovi cestu dvě auta, když jel do Otrokovic. V prvním autě byl Marek Glück, zaměstanec firmy MoraviaChem, patřící Radku Březinovi. A s ním ještě Ivan Buchta, který s Březinou také spolupracoval. V druhém autě seděl Tomáš Březina a jeho švagr Ladislav Kudlej. Všichni tito muži vytáhli pistole a přiměli jednadvacetiletého kluka nastoupit k nim do auta. S vytaženými pistolemi pak podle svědectví odvezli Ondřeje do opuštěného statku v Louňovicích kousek od Benešova,“ šokoval diváky Soukup.

„Mladého kluka pak dali do místnosti 3x4 metry, která byla bez oken. Spoutali mu nohy řetězem zabetonovaným do pneumatiky a Ondřej neměl možnost osobní hygieny. Po pokusu o útěk mu dávali jídlo jen jednou za dva dny, aby zeslábl a nemohl běhat a průběžně jej bili. Soudní znalkyně přirovnala podmínky ke koncentračnímu táboru. V nelidských podmínkách byl Ondřej vězněn celkem 268 dní,“ pokračoval v otřesném příběhu Soukup. Policie prý navíc nebohého chlapce našla až na udání Březinova švagra.

Zatímco policie dlouho netušila, kde chlapec může být, otec Ondřeje vyjednával s Radkem Březinou o jeho propuštění. Radek Březina pak donutil Otakara Hlavizňu, aby při výslechu řekl, že celý únos si vymyslel a nic takového se neděje. To mu ale nestačilo, po Hlavizňovi chtěl výměnou za uneseného syna také peníze, o které měl být Hlavizňou připraven.

V roce 2004 pak byli všichni obvinění, včetně Radka Březiny, zproštěni obžaloby. Soudkyně Hana Zoubková z Krajského soudu v Brně tak učinila pro údajný nedostatek důkazů. Jaromír Soukup spekuluje, že předsedkyně soudu vycházela z výpovědi Ondřejova otce, který odvolal své svědectví o únosu. „Navíc, Radek Březina přivedl k soudu evidentně podjaté svědky, kteří tvrdili, že Ondřeje v době, kdy měl být unesen, normálně potkávali. A jak je možné, že soud úplně ignoroval lékařské zprávy o stavu Ondřeje po jeho osvobození,“ ptá se nevěřícně Jaromír Soukup. Otec Ondřeje se navíc soudu, který proběhl v roce 2004, již nedožil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobile 2.0.“ Ještě hůř pro Ukrajinu. Rusové vylepšili svůj vynález

12:34 „Blyatmobile 2.0.“ Ještě hůř pro Ukrajinu. Rusové vylepšili svůj vynález

Blyatmobile, želva nebo bitevní stodola, tak se nazývají po domácku upravené ruské tanky, které vedo…