Milion chvilek: Jaromír Soukup k zítřku. A taky Kalousek, ten se bude divit

08.06.2020 14:44

Milion chvilek pro demokracii hodlá vyrazit k soudu a zeptat se, zda stát nejedná v rozporu s Ústavou ČR, když se snaží omezovat protestní akce namířené proti vládě Andreje Babiše (ANO). Generální ředitel TV Barrandov se postavil na stranu Milionu chvilek. Vydal rázné prohlášení. O slovo se přihlásil i Miroslav Kalousek (TOP 09), který se se Soukupem vzácně shodl. Apeloval na demonstranty, aby se nedali zastrašit Andrejem Babišem.

Milion chvilek: Jaromír Soukup k zítřku. A taky Kalousek, ten se bude divit
Foto: Repro Facebook
Popisek: Mikuláš Minář

Spolek Milion chvilek se rozhodl podat správní žalobu kvůli omezení počtu účastníků na demonstracích. Ačkoli je toto omezování vládou vysvětlováno možným šířením nemoci covid-19, podle řady právníků je protiústavní a Milion chvilek chce, aby v tom soud udělal jasno.

Anketa

Máte pochopení pro demonstrace za práva černochů v USA?

4%
96%
hlasovalo: 19364 lidí

Spolek totiž chystá demonstraci, na které chce dát najevo, že premiéra Andreje Babiše stále sleduje a nelíbí se mu údajně postupující agrofertizace státu. Demonstrace proběhnou v úterý 9. června v podvečer v různých městech Česka.

„Agrofertizace ČR výrazně pokročila. Jak reaguje vláda? Omezuje naše shromažďovací právo na pouhých 500 osob, jinak nás čeká správní řízení – a to přesto, že máme v plánu dodržet bezp. opatření: 2m rozestupy a roušky. Podle výkladu oslovených ústavních právníků je však takové omezení shromažďovacího práva protiústavní. Proto jsme se rozhodli bránit se demokratickými prostředky a podat správní žalobu, aby o této věci rozhodl soud,“ napsali členové spolku Milion chvilek na sociální síti Twtter.

„Zároveň vyzýváme vládu České republiky, premiéra Andreje Babiše (ANO), ministra zdravotnictví za ANO Adama Vojtěcha a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), aby vysvětlili, proč podle interpretace min. vnitra z 27. 4. bylo možné se shromažďovat neomezeně, zatímco o měsíc později to i přes uvolnění všech možných opatření prý už nelze,“ zaznělo ještě ze strany spolku.

Milion chvilek promlouvá

Minář a jeho kolegové zdůraznili, že udělají všechno pro ochtran zdraví občanů, ale mají pocit, že stát na všechny akce nepohlíží stejně a pokud jde o protesty proti Andreji Babišov, je jeho kabinet přísnější.

V záměru podat žalobu iniciativu Milion chvilek pro demokracii jasně podpořil generální ředitel TV Barrandov Jaromír Soukup. 

A já mám na toto opravdu jasný názor, a to i přesto, že rozhodně nepatřím mezi nějaké fanatické účastníky demonstrací. Ale vždy jsem říkal: lidé mají právo se shromažďovat a vyjadřovat své názory. A v tomto právu jim nemá nikdo bránit. Ocenil jsem, že demonstrace, byť se jich zúčastnily statisíce lidí, byly pokojné – nenásilné, nevulgární. Lidé prostě chtěli vyjádřit svůj názor. A o toto právo lidé nesmějí být připravováni, pokud k tomu není opravdu pádný důvod. A naprosto jasně a naprosto rezolutně říkám: žádný důvod k omezování demonstrací nyní neexistuje. Epidemiologickou situaci nevychýlila žádná z vln rozvolňování. Vědci už dokonce tvrdí, že nutné nebylo ani zavírat školy. Mám totiž pocit, že některým vládním představitelům vyhovuje, že lidé nemohou vyjít ve velkém do ulic. Takže Milionu chvilek v tomto případě držím palce““ uvedl Soukup v glose uveřejněné na serveru Týden.cz.

Na stranu členů spolku Milion chvilek se postavil také Miroslav Kalousek, jenž vyjádřil naději, že si takovéto chování státu demonstranti nenechají líbit.

„Zákaz shromažďování a demonstrací ze zdravotních důvodů... Doufám, že si to lidé nenechají líbit. Vláda se neštítí ani po ukončení nouzového stavu dál omezovat ústavní práva. Jak říká premiér: ‚Musíme naše lidi vystrašit‘. Nenechme se vystrašit,“ udeřil Kalousek na Babiše v narážce na slova předsed vlády, že je třeba občany  vystrašit rakovinou, aby chodili na preventivní lékařské prohlídky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…