Milion chvilek: Správně jsme chtěli demisi, už stíhání je důvod. U Šafra taky těžko dýchají

14.02.2024 19:42 | Monitoring

U Milionu chvilek a u Šafra dnes rozdýchávají skutečnost, že předseda hnutí ANO Andrej Babiš byl opět zproštěn obžaloby v kauze Čapí hnízdo. Chvilkaři si stojí za tím, že požadovat jeho odstoupení z funkce premiéra za minulé vlády bylo přesto namístě. Dnes podle nich vyšlo najevo, že lhal, když v souvislosti se soudem mluvil o „politickém procesu“. V redakci Fora24 teď očekávají, že společnost bude ještě skeptičtější vůči českému soudnictví a na scénu přijde ještě nesnesitelnější Babiš.

Milion chvilek: Správně jsme chtěli demisi, už stíhání je důvod. U Šafra taky těžko dýchají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Městský soud v Praze ve středu opět zprostil Andreje Babiše a Janu Nagyovou obžaloby v kauze Čapí hnízdo, stejně jako tomu bylo v prvním projednávání kauzy na přelomu let 2022 a 2023. Rozsudek není pravomocný.

Spolek Milion chvilek pro demokracii, který v minulosti zorganizoval proti Babišovi demonstrace především pro jeho střet zájmů, kde hlavním požadavkem bylo odstoupení z postu předsedy vlády, nyní jen stěží přijímají, že zprostil Babiše znovu viny.

Chvilkaři se rozhodli poukázat alespoň na to, že Babiš lhal, a sice o účelovém stíhání. „Rozhodnutí nezávislého soudu je třeba respektovat. Andrej Babiš byl znovu zproštěn viny v kauze Čapí hnízdo a opět se potvrdilo, že jeho řeči o ‚politickém procesu‘ byly pouhé lži,“ uvádí na Facebooku spolek Milion chvilek.

Babišovo zproštění viny v kauze Čapí hnízdo podle jejich vyjádření neznamená, že by se za požadování demise za jeho vlády měli dnes omlouvat. „U pozice premiéra, kterou Babiš zastával, nicméně bylo a vždy bude problémem i samotné trestní stíhání, které snižuje jeho důvěryhodnost, a požadovat jeho demisi bylo tedy namístě,“ uvádějí chvilkaři s tím, že se zdaleka nejednalo a nejedná o jediný problém, který předsedu ANO provází.

S respektováním rozhodnutí soudu o Babišově nevině má značný problém také novinář Jan Jandourek ze serveru Forum24.cz. Část společnosti podle něj propadne ještě větší skepsi ohledně našeho soudnictví. „Pokud se celá záležitost uzavře takhle, zůstane tady už navždy ohromná pachuť. Mnoho lidí skutečně nepochopí, jak takový kejkl může někomu projít,“ komentuje soudní verdikt.

A závěrem píše o tom, jak lídr parlamentního opozičního hnutí ANO bude na konci jako nikdy před tím. „Teď nás ovšem zcela jistě čekají dost nechutné triumfální výlevy Babiše a jeho dvora a výkřiky o respektování soudu. Rozhodně by si pro jistotu měli dát pozor lidé, kteří by tento podnikatelský model chtěli napodobit s pocitem, že ‚teď už se to může‘. Ono jak kdo a jak co,“ uzavřel Jandourek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…