Miloš Zeman prozradil, zda by jmenoval vládu s komunisty

17.02.2017 16:50

Prezident Miloš Zeman se dnes na tiskové konferenci v Nové Pace rozloučil s návštěvou Královéhradeckého kraje. Celé tři dny jej doprovázel hejtman Jiří Štěpán (ČSSD), jenž poděkoval veřejnosti za zájem o prezidentovu návštěvu.

Miloš Zeman prozradil, zda by jmenoval vládu s komunisty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman pronesl projev na sjezdu SPO

„Rád bych poděkoval panu hejtmanovi za skvělou organizaci této návštěvy, samozřejmě toto poděkování patří i jeho týmu,“ poznamenal úvodem Zeman. Následně pohovořil o památkové péči a o památkách, které kraj spravuje. „Hejtman, i když mu to nepatří, má odpovědnost za to, když mu něco padá na hlavu,“ řekl mimo jiné.

„Na setkání v Jaroměři, kam přišlo tisíc lidí, byly dva transparenty. Nepochybuji o tom, že Česká televize se věnovala zejména těmto dvěma transparentům, ale kdyby se tak nestalo, tak bych chtěl říci, že na nich byl americký prezident Donald Trump, já a ruský prezident Vladimir Putin. Myslím si, že jsem byl v docela dobré společnosti,“ sdělil.

„Je třeba hledat zvýšení mzdových prostředků pro zdravotníky,“ zmínil rovněž Zeman a zopakoval svůj dva roky starý názor ohledně zrušení hospitalizačních poplatků. „Bylo to chybou," řekl. Poplatky by se podle něj právě mohly využít na úpravu mezd zdravotnického personálu.

Nyní jej překvapuje, že na tato slova reagují negativně i někteří sociální demokraté. „S taktem sobě vlastním jim připomínám, že ČSSD měla ve svém programu zrušení hospitalizačních poplatků. Trvám na tom, že stovka nikoho nezabije, protože průměrný plat je 27 tisíc měsíčně," sdělil.

Královéhradecký kraj je pak podle něj jeden z nejšťastnějších krajů republiky. „Jediné, co je problémem, je stáří obyvatel, neboť je to nejstarší kraj v republice. A právě proto se musíme postarat o staré lidi. A chceme-li takový systém vybudovat, musíme lidi náležitě zaplatit,“ zmínil závěrem svého úvodního vystoupení.

V dotazech pak mimo jiné padlo bohumínského usnesení ČSSD, jež premiér Bohuslav Sobotka považuje za překonané. „Já jsem ještě jako člen ČSSD prohlásil toto bohumínské usnesení za zastaralé a překonané. Nicméně se domnívám, na rozdíl od pana premiéra Sobotky, že když sjezd nějaké usnesení přijme, tak opět sjezd jej musí zrušit,“ řekl k usnesení, které strana přijala v 90. letech a zakazuje jí spolupráci s radikálními stranami, tedy v době schválení i s KSČM.

Když se pak prezidenta republiky jeden z novinářů zeptal na to, zda by jmenoval vládu, v níž by byli komunisté, řekl: „Jmenoval bych vládu na základě výsledků voleb. Jediná výhrada, která však nebude realizována, je ta, že bych nechtěl, aby ve vládě byli ministři z Dělnické strany sociální spravedlnosti, neboť tuto stranu považuji za neonacistickou,“ sdělil.

Vyjádřil se pak i k šarvátkám mezi premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Použil k tomu výrok Vladimíra Mečiara, jenž stupňoval slovo nepřítel následně.  První stupeň – nepřítel, druhý stupeň – úhlavní nepřítel, třetí stupeň – koaliční partner. A toto je ještě umocněno tím, že se blíží volby, toto nepřátelství zákonitě houstne. Nevidím v tom nic zvláštního a na rozdíl od novinářů se tomu ani nedivím,“ podotkl Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…