Ministerstvo školství plánuje dotace na mobilní školní třídy

21.02.2017 15:12

S přispěním státu by mohly vznikat mobilní třídy pro první stupeň základních škol i školní družiny. Ministerstvo školství plánuje do poloviny roku vypsat dotační program, v němž bude pro tyto účely k dispozici 250 milionů korun. Stát bude hradit polovinu nákladů, druhou polovinu zaplatí obce. Na dnešní tiskové konferenci po setkání se zástupci Sdružení místních samospráv a Svazu měst a obcí to řekla ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Ministerstvo školství plánuje dotace na mobilní školní třídy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Nový program by měl rozšířit možnosti čerpání dotací na rozšiřování kapacit nižšího stupně základních škol včetně družin. Ministryně připomněla, že kapacita družin na některých místech nestačí pokrýt zájem rodičů. Ti potřebují také dostatečně dlouhou provozní dobu těchto zařízení.

Výhodou mobilních učeben je rychlejší výstavba než u běžných zděných staveb. „Nejsou to extra drahá stavební zařízení. Jsou to sestavy, které stojí řádově miliony korun a plně odpovídají hygienickým a požárním předpisům. Prostor bude uzpůsoben tomu, že se jedná o školu a že tam budou děti,“ řekla ministryně.

Předseda Svazu měst a obcí František Lukl doplnil, že tyto „domečky“ by měly být víceúčelové. Mohly by v budoucnu sloužit jako prostor pro společenské a kulturní akce.

Ministerstvo školství financuje nová místa v mateřských a základních školách z různých zdrojů. V programu na rozvoj kapacit mateřských a základních škol, který začal v roce 2014 a je naplánovaný do roku 2021, je 1,5 miliardy korun. V základních školách díky tomuto programu vzniklo nebo vznikne 119 učeben pro 2914 žáků. Dalších 1,66 miliardy korun je určeno na projekty v okrajových částech Prahy a jejím nejbližším okolí. Tam by mělo do roku 2023 vzniknout v ZŠ 3400 nových míst.

Evropské dotace je možné využít prostřednictvím regionálních operačních programů, které spravuje ministerstvo pro místní rozvoj. Dotace pro základní školy s oběma stupni poskytuje také ministerstvo financí.

Problémy s nedostatkem míst v mateřských i základních školách mají zejména Praha a obce v jejím okolí. U základních škol je problém také v Brně a přiléhajících okresech, doplnila ministryně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…