Ministerstvo školství zvýší platy učitelům i nepedagogickým pracovníkům

20.08.2014 18:01

Hostem středečního vydání pořadu Dvacet minut Radiožurnálu byl ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek (ČSSD). S moderátorem Janem Pokorným diskutoval o podpoře sportu, o zvyšování platů pracovníků ve školství i o nutnosti zavést jednotné přijímací zkoušky na střední školy.

Ministerstvo školství zvýší platy učitelům i nepedagogickým pracovníkům
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Marcel Chládek

Na otázku, jak si ministerstvo pohlídá, aby nedávalo na různé sportovní akce větší dotace, než je zapotřebí, například protože jsou ziskové, ministr uvedl, že to bude řešeno zpětnou kontrolou. Po skončení sportovní akce budou probíhat namátkové kontroly, zda byly dotační peníze skutečně efektivně vynaloženy.

Když sportovní akci finančně podpoří kraj či obec, zvýší to její šance na přidělení dotace

V této souvislosti byla zmíněna Zlatá tretra, která má velmi dobrý zvuk v zahraničí. Podle Chládka výše dotace na tento sportovní podnik nedosahuje částek, které jsou vynakládány na některé motoristické akce. Konkrétně na Zlatou tretru byla udělena dotace ve výši 16 milionů korun.

Při posuzování žádostí o dotace se bude brát v potaz řada kritérií, například velikost členské základny, úspěšnost, práce s mládeží, počet medailí z mistrovství světa a z olympiád.

Ministr má představu, že na dotovaných sportovních akcích by se měly kraje či obce spolupodílet částkou ve výši 5 %. „Pokud budeme mít garanci, že přispívá kraj nebo město či obce, bude taková akce ohledně přidělování dotace bodově zvýhodněna,“ poznamenal ministr.

Vzrostou platy učitelů i nepedagogických pracovníků

Chládek slíbil, že platy učitelů v průměru vzrostou o 700 Kč, tedy asi o 3,5 %. Celkově bude rozpočet školství navýšen o 4,2 miliardy, z toho půl miliardy má jít na platy nepedagogických pracovníků. Ministr přiznal, že jejich průměrný hrubý plat je 14 tisíc korun, což je „tragédie“. Ti se mohou těšit na zvýšení platu v průměru o 500 Kč.

Jednotné zkoušky na střední školy prý podporuje většina ředitelů základních škol

Ohledně připravovaného zavedení jednotných zkoušek pro přijímání na střední školy uvedl, že 94 % ředitelů základních škol tento krok podporuje. Odmítl argumenty, že by tyto zkoušky „něco přiškrcovaly“. Podle Chládka zavedení přijímaček na střední školy jen určí „nepřekročitelnou hranici“, tedy že se na střední školu dostane alespoň žák, který „umí číst, psát, počítat“.

Výběrové školy mají nadále možnost, například v případě, že se do třídy o kapacitě 30 žáků hlásí desetkrát více zájemců, vypisovat vlastní přijímací zkoušky.

V závěru pořadu ministr potěšil i rodiče žáků sdělením, že v příštím roce ministerstvo zvyšuje rozpočet určený na nákup učebních pomůcek o 300 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…