Poslanci by mohli služební zákon schválit už začátkem září

20.08.2014 16:44

Sněmovna by mohla novelu služebního zákona schvalovat na mimořádné schůzi už začátkem září, a to buď v pátek 5., nebo následující týden ve středu 10. září. ČTK to dnes řekl předseda poslaneckého klubu koaliční ČSSD Roman Sklenák. Jak ale dodal, dohoda na tomto postupu zatím uzavřena není.

Poslanci by mohli služební zákon schválit už začátkem září
Foto: Hans Štembera
Popisek: Příchod premiéra Bohuslava Sobotky na jednání sněmovny

Sněmovna se vrátí k přerušenému jednání o služebním zákonu ve středu 27. srpna. Poslanci by ho měli vrátit zpět do druhého čtení, aby do něj mohli vložit dohodnutý kompromisní návrh mezi vládní koalicí a pravicovou opozicí. Vypouští ze zákona například původně navrhovaný institut generálního ředitele státní služby, který se nelíbil ODS a TOP 09. Paragrafové znění kompromisní dohody je podle Sklenáka už hotové.

Sněmovna by se poté opět sešla na mimořádné schůzi svolané na žádost části poslanců. Druhé čtení by se podle Sklenáka mohlo uskutečnit v úterý 2. září a závěrečné schvalování v pátek poté. V pátek se ale v Praze koná kongres ODS. „Rád bych jim vyhověl tak, aby se mohli zúčastnit jak sněmovny, tak kongresu," podotkl Sklenák. Variantou proto je, že třetí čtení by se konalo až další středu 10. září.

Kompromisní podobu zákona bude prezident vetovat, pokud z něj nezmizí političtí náměstci

Proti kompromisní podobě zákona má ale výhrady prezident Miloš Zeman. Nelíbí se mu hlavně funkce politických náměstků na ministerstvech a pravděpodobně by kvůli nim zákon vetoval. Vetovat ho prý ale nebude, pokud z něj političtí náměstci zmizí.

Případné prezidentské veto by ale mohlo definitivní přijetí zákona pozdržet. „Samozřejmě, že ten legislativní proces ještě nekončí. Musí to projednat Senát a samozřejmě s prezidentským vetem a s přehlasováním Senátu se obecně počítá vždy při počítání legislativních lhůt," řekl Sklenák. Podle něj už po druhém čtení není důvod otálet s dalším projednáváním a čekat na pozdější dobu. Další řádná schůze sněmovny má začít 16. září.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…