Ministerstvo zastavilo prodej karlínských kasáren. Tykačova žena chce vysvětlení

12.02.2014 15:51

Ministerstvo obrany zastavilo prodej karlínských kasáren. Měla o ně zájem firma Griva Art patřící Ivaně Tykač, nabízela kolem 600 milionů korun. Podle serveru iDnes.cz to nejprve oznámila sama podnikatelka. Ministr Martin Stropnický (ANO) přišel s podezřením, že dvě firmy účastnící se soutěže byly majetkově propojeny. Má být proto vyhlášen nový tendr.

Ministerstvo zastavilo prodej karlínských kasáren. Tykačova žena chce vysvětlení
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Bývalá kasárna v ulici Riegrova

Manželka podnikatele Tykače zprávu označila za ledovou sprchu. „Nejdřív nám přišel dopis, že jsme v soutěži uspěli, a o pár dnů později jiný, že s námi ministerstvo už nebude o prodeji jednat. Byl to dopis o třech řádcích bez jakéhokoli bližšího zdůvodnění,“ popsala Ivana Tykač.

Stropnický na tiskové konferenci ve středu odpoledne oznámil podezření z majetkového propojení dvou firem, do jejichž vedení je zapojena Ivana Tykač. Personální důsledky pro zodpovědné úředníky ministerstva zatím nový šéf resortu vyvodit nechce.

Ministr obrany vycházel z doporučení ministerské inspekce i právníka Václava Lásky.

Ivana Tykač se o kasárna ucházela prostřednictvím dvou svých firem

Soutěže o kasárna se zúčastnily firmy Griva Art, Natal a Castullus. Výsledek vyhlásilo ministerstvo na konci ledna. MF Dnes pak v únoru zveřejnila zprávu, podle níž je majitelkou společnosti Griva Art právě Ivana Tykač. Podnikatelka žije střídavě v Česku a ve Švýcarsku, a tak využívá nepřechýlenou formu příjmení.

Ministerstvo nabízelo kasárna za minimálně 581 milionů. Griva Art nabídla o zhruba devět milionů víc. Jak zjistil deník Aktuálně.cz, vítěznou firmu zakládala stejná společnost Arta, která je zároveň vlastníkem druhého účastníka soutěže, firmy Natal.

V dozorčí radě této společnosti zasedá kromě Ivany Tykač také Olga Grillová, která zároveň zastupuje lichtenštejnskou společnost vlastnící vítěze Griva Art.

„Nemyslím si, že by to mělo vliv (na aktuální rozhodnutí ministerstva, pozn. red.). Na přípravě nabídek pracovaly nezávisle na sobě dva týmy ve dvou firmách, které řídím. Každý tým řešil jiné zadání," vysvětlila Tykač.

Dům měl sloužit jako nová vysoká škola

Bývalá kasárna měla být rekonstruována tak, aby v nich mohla fungovat nová vysoká škola.

Ministerstvo slíbilo vyjádření na středu odpoledne. Nový ministr obrany Martin Stropnický před pár dny stáhl z projednávání v Poslanecké sněmovně také návrh na zrušení vojenského újezdu Brdy. Zdůvodnil to tím, že si potřebuje zákon prostudovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…