Ministerstvo zemědělství nakoupilo za půl miliardy a nevědělo proč

21.01.2013 15:51

Ministerstvo zemědělství udělalo chybu při nákupu informačních technologií ve veřejných zakázkách, které stály více jak miliardu korun. Upozornil na to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ve svém stanovisku. Zároveň připravuje trestní oznámení.

Ministerstvo zemědělství nakoupilo za půl miliardy a nevědělo proč
Foto: Repro Foto: Prima family
Popisek: Ministr zemědělství Petr Bendl v pořadu Prima family Partie

NKÚ se zabýval obdobím 2005 až 2011. Zkontroloval přitom majetek a výdaje za 2,3 miliardy korun. Jednalo se o projekty integrace sítě MZe.

Právníci budou analyzovat pochybení mých předchůdců, slíbil Bendl

"Kontroloři konstatovali, že resort porušil hned několik zákonů, a za velmi závažné považují jeho chyby ve veřejných zakázkách za téměř miliardu korun," cituje Aktuálně.cz zprávu NKÚ.

Ministerstvo se tímto zjištěním hodlá zabývat.  „Zadal jsem právníkům, aby veškerá rozpočtová pochybení z období působení mých předchůdců podrobně analyzovali a připravili stanovisko, které předložím vládě,“ slíbil ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) v tiskové zprávě. Dodal, že zajistí, aby se prohřešky už neopakovaly.

Ministerstvo udělalo nákup, aniž by vědělo, co, za kolik a proč chce získat

Bendlův resort podle NKÚ porušil zákon o veřejných zakázkách hned na počátku projektu. "Zakázku na tento projekt za půl miliardy korun zadalo roku 2005 v jednacím řízení bez uveřejnění, a to na základě dodatku k prováděcí smlouvě," popisuje zpráva. Chyběl přitom strategický nebo koncepční materiál či alespoň ekonomické posouzení.

Vedoucí kontroly Jan Vedral vysvětlil, že ministerstvo udělalo nákup za půl miliardy korun, aniž by přesně vědělo, co, za kolik a proč chce získat. Ke všemu navíc nakupovalo od jednoho předem vybraného dodavatele bez otevřené soutěže.

Po vypršení smlouvy byla uzavřena rovnou další s předchozím dodavatelem

Stejně resort postupoval i po vypršení platnosti prováděcí smlouvy. Nebylo vypsáno nové zadávací řízení, ale rovnou se uzavřela smlouva na 200 milionů s předchozím dodavatelem v jednacím řízení bez uveřejnění.

Podle NKÚ zase v jiné zakázce ministerstvo mělo nepřiměřené technické požadavky, čímž zvýhodnilo předchozího dodavatele. Navíc nebylo respektováno rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který zadávací řízení zrušil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…