Ministr Herman po výhrůžkách smrtí na pražském pravoslavném kostele vzkazuje čtenářům: Neplatí princip kolektivní viny

30.04.2017 13:16

K útoku na pravoslavný kostel na pražských Olšanských hřbitovech se vyjádřil ve své odpovědi pro čtenáře ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Ministr Herman po výhrůžkách smrtí na pražském pravoslavném kostele vzkazuje čtenářům: Neplatí princip kolektivní viny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Pravoslavný Chrám Zesnutí Přesvaté Bohorodice poničil neznámý pachatel sprejem. Na zdi napsal nápisy v azbuce – Alláhu Akbar či Smrt nablízku. Podle mluvčího pražské policie Jana Daňka muži zákona po pachateli pátrají. Odhadovaná škoda činí padesát tisíc korun.

V noci, po níž se na chrámu nápisy objevily, přitom policie v blízkosti zasahovala. Jeden muž tam totiž házel boty po ikonostasu. Hlídka muže odvezla do nemocnice na ošetření. „Jestli má poškození kostela souvislost s ním, zatím nejsme schopni říct,“ uvedl Daněk.

Otázku i s odpovědí najdete ZDE.

Jednoho ze čtenářů serveru ParlamentníListy.cz útok rozlítil natolik, že ihned položil ministru Hermanovi dotaz na jeho profilu. „Kdy seberete islámské obci registraci?“ zeptal se rázně. Podle něj to vypadá, že zřejmě muslim nejdříve vyhrožoval pražské pravoslavné církvi a pak posprejoval kostel nápisy. „Pokud se ukáže, že to byl muslim, který tu chodil do mešity, očekávám, že v souladu se zákonem seberete muslimské církvi registraci, neboť zde nemůže působit církev, která šíří nenávist vůči jiným církvím. Uděláte to?“ zopakoval svůj dotaz čtenář.

„Zákony České republiky platí pro každého, bez ohledu na jeho náboženské vyznání či etnický původ,“ poznamenal úvodem Herman. Následně dodal, že žádná z islámských náboženských obcí ani o registraci druhého stupně nepožádala a ani požádat nemohla, protože u nás nesplňuje pro takovou registraci zákonné podmínky.

Čtenář se však nedal a zeptal se znovu. „Můžete jim sebrat registraci 1.stupně. Nakonec pan Soukup Vás ohledně toho už interpeloval... bude tato registrace odebrána, pokud se ukáže, že to udělal muslim?“ zeptal se. 

„Registrace 1. stupně pouze deklaruje, že je zde muslimská obec přítomna. Nevyplývají z toho absolutně žádná práva. Panu poslanci Soukupovi jsem to již podrobně vysvětloval. A navíc princip kolektivní viny neplatí. To, že zákon poruší jednotlivec, přece nemůže dopadat na celou náboženskou nebo etnickou komunitu, ke které náleží. Pokud dojde k porušení zákona, je třeba dotyčného postihnout bez ohledu na jeho náboženské vyznání či etnický původ,“ odpověděl Herman.

Otázku i s odpovědí najdete ZDE.

O motivacích útoku má pak jasno i sociolog a bývalý předseda Alternativy pro Českou republiku Petr Hampl. „Že se jednalo o útok právě na pravoslavný kostel, není náhoda. Zatímco katolický mainstream i téměř všichni protestanti už tiše akceptovali jako své nové poslání podporu islamizace země, pravoslavní se jednoznačně staví na odpor a snaží se i podporovat zbývající křesťanské komunity v islámských zemích. Muslimové se je tedy snaží zastrašit,“ myslí si Hampl.

Více jsme informovali ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…