Ministr Mládek se vypravil na Ural. Domlouval tam kšeft na elektrárnu

10.07.2015 20:07

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek během návštěvy Jekatěrinburgu na Urale na strojírenském veletrhu bojoval za obnovu pozastaveného projektu výstavby elektrárny na polárním kruhu. Pokud se mu to nepovede, bude to prý znamenat ztrátu několika miliard korun.

Ministr Mládek se vypravil na Ural. Domlouval tam kšeft na elektrárnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Jak zveřejnil deník E15, který informaci přinesl, bylo pro něj prý příjemné hovořit s českou firmou, které se na ruském trhu daří. „Mou snahou tady ale bylo rovněž pomoci tam, kde spolupráce vázne a kde je třeba řešit sporné body,“ sdělil a dodal, že jsme nyní v etapě, kdy na vzájemné hospodářské vztahy dopadají negativní efekty restriktivních opatření a pokles výkonu ruské ekonomiky.

Mládek, o jehož odvolání se stále v zákulisí mluví, se podle všeho zajímal o pozastavený projekt elektrárny u města Salechard na polárním kruhu. Tu stavěla česká firma PSG Zlín s financováním od České exportní banky a pojištěním od státní společnosti EGAP. Z toho vyplývá, že pokud se to nepovede, budou ztráty pro stát znamenat až několik miliard korun.

E15 připomněl i to, že společnost EGAP už v listopadu 2012 uvedla, že výstavba paroplynové elektrárny u Salechardu s pojistnou hodnotou dvanácti miliard korun je součástí širšího projektu na vybudování infrastruktury na severním Uralu.

Šéf resortu obchodu a průmyslu navštívil v Jekatěrinburgu expozici českých firem na veletrhu, setkal se tam mimo jiné i s ruským protějškem Denisem Manturovem. O podpoře českých firem navíc údajně jednal i s gubernátorem Jevgenijem Kujvaševem. Do Ruska ho přitom doprovázelo hned padesát českých podnikatelů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…