Ministr Toman odpálil nálož. Polské potraviny by českým spotřebitelům rozhodně nedoporučil

12.02.2019 18:46

Hostem úterních Dvaceti minut Radiožurnálu byl ministr zemědělství za ČSSD Miroslav Toman. V posledních dnech věnoval pozornost dovozu ne zcela bezpečného polského hovězího masa do Česka. Doporučil by českým spotřebitelům kupovat polské potraviny? A omluví se Toman těm restauracím, které nařkl z prodeje závadného hovězího?

Ministr Toman odpálil nálož. Polské potraviny by českým spotřebitelům rozhodně nedoporučil
Foto: repro/ČT
Popisek: Miroslav Toman

„Pane ministře, kdy se omluvíte restauraci U Moťáka?“ zeptala se moderátorka Marie Bastlová člena vlády.

„Tam je potřeba říct, že tam bylo objeveno 31 kg masa neznámého původu. Já jako ministr jsem povinen sdělovat informace veřejnosti, protože mým prvořadým úkolem je ochrana spotřebitele. To maso mělo neznámý původ a došlo k porušení (předpisů). Já si stojím za tím, co jsem řekl, protože jsem předal zprávu inspekčního orgánu,“ nehodlal ustupovat ministr.

Zásadní problém však podle člena vlády neleží v restauracích, ale v Polsku. „Primární problém je polské maso,“ zdůrazňoval Toman. Za výrok o pražských restauracích se ale opakovaně odmítl omluvit. Uznal jen, že jeho vyjádření nebylo zcela šťastné, ale i tak si na něm trval.

Trval si také na tom, že by českým spotřebitelům ani náhodou nedoporučil kupovat polské výrobky, protože se tyto potraviny v minulosti ocitly v hledáčku dozorových orgánů.

Ve druhé polovině rozhovoru odmítl, že by se podobně jako premiér Andrej Babiš (ANO) ocitl ve střetu zájmů, když jako ministr v EU vyjednává o evropských dotacích a jeho otec vlastní zemědělskou firmu, která tyto dotace může čerpat. „Ať mi někdo ukáže, kde já jsem zvýhodnil firmu mého otce... v mém případě nedošlo k naplnění střetu zájmů,“ zlobil se člen vlády ve vysílání. „Já se v žádném případě necítím ve střetu zájmů. Je to firma mého otce, nevyjednávám s ním o tom a jsem úplně mimo,“ uzavřel toto téma.

Pozornost věnoval otázce zastropování evropských dotací, o kterém se teď v EU mluví. Toman se staví proti zastropování, neboť se domnívá, že by mohlo ohrozit konkurenceschopnost českých zemědělců. Místo zastropování by prý rád zvýhodnil mladé zemědělce, aby se jim lépe podnikalo. Kdo si chce zastropovat dotace, ať tak učiní, ale podle Tomana by to mělo být jen dobrovolné.

Nakonec přidal pár slov ke kauze hradního kancléře Vratislava Mynáře, který si načerno postavil rybník a s pomocí vody z něj zasněžuje nedaleký lyžařský svah. „Zasněžování jako takové zakázáno není. Samozřejmě že stavět načerno by se nemělo, to neumím obhajovat,“ uzavřel ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…