Ministři se dohodli na podobě valorizace důchodů. O něco vyšší daně

29.03.2012 19:19

AKTUALIZOVÁNO Ekonomičtí ministři se na své poradě shodli nad podobou valorizace důchodů. Důchody se v příštím roce zvýší jen o třetinu inflace a třetinu růstu průměrné mzdy v zemi. Daň s příjmu se pak zevedne z 15 procent na šestnáct.

Ministři se dohodli na podobě valorizace důchodů. O něco vyšší daně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) oznámil, že členové vlády se také shodli, že živnostníci, kteří uplatňují paušály, nebudou moci využívat slevy na dani a bonusy.

Opatření budou pouze na 3 roky

Varianta valorizace se vzorcem - třetina růstu reálné mzdy a třetina růstu inflace - je přitom podle ministra financí "nejzazší míra" kompromisu. Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby (ODS) vychází tato podoba valorizační rovnice jako "nejrozumnější". Jedna z variant, kterou ale ministři vyloučili prakticky okamžitě, počítala také s úplným zmrazením důchodů. Původní valorizační plán počítal s růstem o třetinu reálné mzdy a celou inflaci.

Dohodu na změnách v DPH a podobě valorizace důchodů označují Kalousek a premiér Petr Nečas (ODS) za dvě "robustní" opatření, která jsou nutná k udržení stanoveného deficitu. Mluví se ale také o řadě dalších opatření, například zrušení slev na dani z příjmu pro důchodce a zavedení druhého pásma této daně pro vysokopříjmové skupiny obyvatel. Všechna opatření budou podle vládních představ dočasná, na tři roky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobile 2.0.“ Ještě hůř pro Ukrajinu. Rusové vylepšili svůj vynález

12:34 „Blyatmobile 2.0.“ Ještě hůř pro Ukrajinu. Rusové vylepšili svůj vynález

Blyatmobile, želva nebo bitevní stodola, tak se nazývají po domácku upravené ruské tanky, které vedo…