Místo státníka máme pokec z Nového Veselí. Pečinka z Reflexu se ještě jednou vrací k prezidentovu vánočnímu poselství

08.01.2015 12:36

Prezident Miloš Zeman po nástupu do funkce zrušil novoroční projev a promluvu k národu posunul na „vánoční poselství“. Komentátor Reflexu Bohumil Pečinka v tom vidí symbol všech problémů, které on s prezidentem má.

Místo státníka máme pokec z Nového Veselí. Pečinka z Reflexu se ještě jednou vrací k prezidentovu vánočnímu poselství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman přednesl ze zámku v Lánech svůj vánoční projev

Zatímco prezident si své odmluvil už na Štěpána, na Nový rok oslovil národ na TV Prima Karel Gott, na recesistických stránkách Andrej Babiš a s vážně míněným projevem Tomio Okamura. To všechno podle Pečinky ukazuje, že společnost po nějakém přivítání v novém roce touží, a prezident je tou nejlogičtější volbou.

Proto se posun projevu doprostřed Vánoc Pečinkovi jeví jako chyba, zejména když změna formátu byla spojena i se změnou obsahu. Novoroční prezidentský projev podle Pečinky od roku 1990 vždy plnil i určitou symbolickou a reprezentační funkci. Miloš Zeman se prý místo toho utápí v politikaření a komentování jednotlivostí, nad které by hlava státu měla být povznesena.

„Prezident zde plní významné symbolické funkce, které nějak definují tisícileté trvání tohoto státu. To však současný prezident odmítá,“ konstatuje Pečinka. Nejde podle něj jen o novoroční projev, ale třeba i o takové věci, že se Zeman odmítá účastnit slavnostního zahájení festivalu Pražské jaro, což jeho předchůdci jako poctu tradicím českého národa vždy dělávali. Nebo odmítá usednout do prezidentské lóže Národního divadla, se zdůvodněním, že se jednou na jedné z vedlejších scén divadla parodovala jeho osoba.

Mnohem podstatnější podle Pečinky je, že prezident za celé dva roky nepronesl nic, co by naplňovalo žánr „prezidentského projevu“. Ten má odkazovat na neurčité a nadčasové hodnoty, postihnout společenské tendence a nabídnout vizi vývoje státu. Zeman podle něj doposud nikdy ve funkci prezidenta takový projev nepřednesl. „Je to stále totéž – já a svět, případně já a mí protivníci. Žánrově je to pořád jedno a totéž – prezidentský pokec,“ píše Pečinka. Zemanovy projevy se tak podle něj stávají nejen nepříliš státnickými, ale zároveň nudnými – vždy se totiž dá dopředu celkem spolehlivě odhadnout, o čem bude řeč. Prezidentovi prý nelze upřít, že v jednotlivostech má pravdu. Celkové vyznění ovšem Pečinka přirovnal k „prezidentskému chalupaření“. Jako by prý Zeman nepostřehl, že už neklábosí v Novém Veselí, ale na Pražském hradě.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…