Mladík o Rakušanovi: „Mně se podmínky zlepší. Proč si lidé myslí, že pro ně vláda nic nedělá?“

13.02.2024 13:24 | Reportáž

„Důchodová reforma a zvýšení daní jsou potřeba. Státní kasa na tom není nejlíp a je třeba, aby do ní šlo víc peněz. Pro mou a další generace se tím připravuje zlepšení životních podmínek. S většinou, co Rakušan řekl, souhlasím," sdělil nám šestnáctiletý Jan z Chomutova. A nebyl zdaleka jediným, kdo přijel na „debatu bez cenzury" do Mostu ministra vnitra podpořit.

Mladík o Rakušanovi: „Mně se podmínky zlepší. Proč si lidé myslí, že pro ně vláda nic nedělá?“
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Setkání s Vítem Rakušanem v mostecké restauraci Severka

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 45988 lidí

„Z ministerstva je zde jedna asistentka. To, že tady jsou někteří se STAN, to jo. Přijelo se podívat víc lidí," sdělil ParlamentnímListům.cz ministr vnitra a šéf hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Vít Rakušan. V mostecké restauraci Severka, kde se konala jeho další „debata bez cenzury", sklízel oproti očekávání celkem často i potlesk.

Ministr v sebeobraně I.

„Podívej na ty dva stoly. To jsou lidi z vnitra," sdělil mi vždy celkem dobře informovaný fotograf. Pravda, nebo dezinformace? Potvrdit anebo vyvrátit takovou hlášku, na to by člověk potřeboval seznam zaměstnanců ministerstva vnitra s fotografiemi a ten u sebe nikdo běžně nenosí. Nicméně od těch stolů se ozýval největší výsměch kritickým, občas trochu popleteným dotazům a aplaus pro ministra. „V Karviné jsem měl pocit, že tam nikdo nebyl. V Sokolově, jestli bylo pět lidí od nás ze STAN? A tady jich bylo nejvíc, to jo. Ano, přijeli," řekl k tomu Rakušan.

Anketa

Má zákon omezit držení střelných zbraní?

20%
77%
hlasovalo: 17714 lidí

Ještě před mosteckou debatou zodpověděl ministr vnitra na videu dotazy, kolik jde na tuto akci z našich kapes, kolik nás jako daňové poplatníky tyhle výjezdy stojí: „Ty výjezdy platíme my, jako Starostové. To znamená z našich peněz, které máme. A ochranku, tu mám k dispozici jako ministr celodenně. To znamená vždycky." Pak to musel v Severce ještě zopakovat.

Podpora Vítkovi

Za jeden ze stolů se posadila neúspěšná kandidátka na prezidenta Danuše Nerudová, která za STAN kandiduje ve volbách do Evropského parlamentu a hned si do ní někdo rýpnul, že si tady dělá eurokampaň. „Já jsme tu nemluvila, celou dobu jsem seděla v publiku. Dnešní akce je o Vítkovi. Já ho přijela podpořit, protože to není jednoduché. Je jediný politik z vlády, který se k něčemu takovému odhodlal a já si toho velmi vážím," sdělila ParlamentnímListům.cz a dodala: „Byla jsem vyzvána přes Twitter, abych ho podpořila, tak jsem přijela."

Podle ní je potřeba mluvit se všemi a vědět, co si „jiné skupiny, jiné sociální bubliny" myslí. „Je velmi důležité pochopit způsob jejich uvažování. A Vítek se toho zhostil dobře. Naslouchal, snažil se vysvětlovat. A kdyby tu byl jeden odpůrce, kterého by nahlodal ke změně názoru, tak to považuji za úspěch," pokračovala.

Před Severkou se mě jeden mladík až dojemně zeptal: „Berete i kladné názory?" Šestnáctiletý Jan z Chomutova pak podotkl: „Důchodová reforma a zvýšení daní jsou potřeba. Státní kasa na tom není nejlíp a je třeba, aby do ní šlo víc peněz. Pro mou a další generace se tím připravuje zlepšení životních podmínek. S většinou, co Rakušan řekl, souhlasím. A proč si většina lidí myslí, že pro ně vláda nic nedělá? Špatně to komunikují, to je pravda."

Ministr v sebeobraně II.

Když se šéfa STAN novináři zeptali, proč právě nyní „šňůra" debat bez cenzury, odvětil: „Budí to pozornost, lidé se ptají, dívají, streamuje se to a diskutuje se o tom. To je prostě správně. Nejhorší jsou v jakékoliv době stojatost, zatuchlost, neměnnost, ztráta iluzí. Pokud se tohle nabourá, tak je to v pořádku."

Ohledně dvou minulých prohlášení, tedy zvýšení platů policistům a zestátnění Českých energetických závodů (ČEZ), vysvětlil: „Myslím si, že k přidání policistům by do konce našeho volebního období mělo dojít. Neříkám, že se tak stane nebo že je to dohodnuto. Z mého pohledu by k tomu mělo dojít. O ČEZ to byla kravina. Debaty nejsou jednoduché. Mluvíte v restauraci, bez pauzy, sám a tak dále. Omluvil jsem se. Když udělám kravinu, tak to přiznám!"

Jak Nerudovou, tak i Rakušana požádaly ParlamentníListy.cz na akci o rozhovor. Netvářili se moc nadšeně a svolně. Tak uvidíme...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Mladík z Chomutova, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehrad , 13.02.2024 13:44:35
Mladík neodvadi daně živí ho rodiče ten teď nic nechápe, ale snad to pochopí až se bude muset živit práci sám.

|  22 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…