Mladý a starý komunista si povídali o svobodě a Babišovi. Takto to dopadlo

07.02.2014 9:48

Předlistopadový komentátor Rudého práva Jaroslav Kojzar položil Michalu Kostkovi (KSČM) několik otázek týkajících se svobody internetu a nezávislosti médií, kterými se zabýval Výkonný výbor ÚV KSČM na svém zasedání. Odpovědi mladého komunisty ze Zlínského kraje má k dispozici i server ParlamentníListy.cz. Řeč byla i o šéfu hnutí ANO Andreji Babišovi, který v poslední době média skupuje.

Mladý a starý komunista si povídali o svobodě a Babišovi. Takto to dopadlo
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

„Média a zejména internet dnes ovlivňují lidský život více než kdy dříve. Dnes asi všichni cítíme, že situace v současných médiích není zcela ideální. Zpravodajství v médiích má do objektivity velmi často daleko, v některých extrémních případech nelze dokonce ani rozeznat, zda jde o pořad zpravodajský či o pořad zaměřený na vaření. Stejné to bývá i na zpravodajských internetových serverech," shrnul Michal Kostka podnět, který rozpoutal diskusi na toto téma.

Všechny otázky a odpovědi najdete ZDE.

Podle Kojzara se šéf hnutí ANO Andrej Babiš snaží ovládnout média. Zeptal se proto mladého komunisty, jak se to projevuje a jaký to bude mít vliv. „Kumulace moci ekonomické, politické a mediální v rukách jednoho člověka, nikým nevoleného a sledujícího pouze své osobní zájmy, je dnes trendem poměrně častým, ale z hlediska obyčejného člověka nijak žádoucím," upozorňuje Kostka a připomíná příklad bývalého italského premiéra Silvio Berlusconiho.

Média dokáží s lidmi manipulovat

Vliv na média se tito lidé snaží podle Kostky využívat k posílení ekonomické a politické moci, což prý dělají pomocí tendenčně zaměřeného zpravodajství a manipulování lidmi. „Babiš začal svým týdeníkem 5+2 dny, ve kterém původně prezentoval zejména nepolitické události z obcí, doplněné reklamou společností jeho Agrofertu, k čemuž postupně stále více přidával propagaci svého politického hnutí ANO. Poté přikoupil také velmi významné nakladatelství Mafra," shrnuje komunista.

Je prý třeba také zdůraznit, že jediným problémem není přímé a očividné spojení jednotlivých složek moci, ale také zákulisní a tajné. Osobně je Kostka přesvědčen, že nic takového jako nestranné médium neexistuje. „Ať už vlastník, šéfredaktor nebo ostatní redaktoři mají vždy své názory a vždy jsou jimi jejich články ovlivněny, a je ovlivněno i to, jaké články se vůbec do novin dostanou. Jsou tedy jen média, která svou názorovou zaměřenost netají, a média, která ji tají," tvrdí.

Ing. Michal Kostka

  • KSČM
  • Poctivě, s odvahou, za to, aby se věci dělaly lépe...
  • kontrolní výbor

V rozhovoru Kostka také vyjádřil stanovisko komunistické strany, která se domnívá, že přístup k internetu by měl mít každý. Jedním z navrhovaných materiálů je proto i povinnost každé samosprávné obce v ČR poskytovat bezplatné internetové připojení v nezbytné míře. „Protože je internet jedním z důležitých prostředků tohoto práva, KSČM podporuje přístup k internetu pro každého občana a odsuzuje snahy o blokování webových stránek mimo nejzávažnějších důvodů," doplnil Kostka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…