Mluví se také o Mongolsku. "Veverky" zahájily obstrukce. John je zmaten

04.09.2012 17:49

Poslanci po hodinovém odkladu, způsobeném dramatickým jednáním poslaneckého klubu ODS, zahájili zářijovou schůzi sněmovny. Již při úvodním schvalování programu schůze se rozjel kolotoč vystoupení poslanců Věcí veřejných, kteří zeširoka vysvětlují, proč by zařadili nebo naopak vyřadili z jednání některé body. Někteří se objevili v řečništi již třikrát a například předseda strany Radek John už ztrácí přehled, co navrhuje.

Mluví se také o Mongolsku. "Veverky" zahájily obstrukce. John je zmaten
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Michal Babák, Radek John a Vit Bárta ve sněmovně

Nejprve předseda Věcí veřejných Radek John zopakoval takřka doslova své vystoupení z předcházející tiskové konference, včetně metafory, že česká vláda přebírá politickou kulturu ze země Belize. V závěru svého vystoupení navrhl, aby do programu schůze byl zařazen bod, ve kterém by vláda vysvětlila odvolání policejního prezidenta Petra Lessyho.

Babák připomíná svůj vypnutý mikrofon

Po kratších vystoupeních zástupců ČSSD a KSČM se slova ujal poslanec Věcí veřejných Michal Babák, který připomněl třetí čtení prvního projednávání církevních restitucí, kdy mu předsedkyně sněmovny z důvodu nesouvislosti s tématem odebrala slovo. Prý předložil proti návrhu ústavní stížnost,neboť mu tím bylo znemožněno přednést stanovisko celého klubu.  Do doby rozhodnutí o ústavní stížnosti by podle něj měla Poslanecká sněmovna odložit projednávání návrhu, neboť jinak by podle něj mohla vzniknout škoda přes 160 miliard.



Dálnice i hazard

Následně se ekonomický expert Věcí veřejných obsáhle vyjádřil k vládnímu návrhu na zvýšení DPH, který navrhl projednat přednostně. Podle něj se Česká republika stala „pokusnou laboratoří jednoho chemika.“ Po něm se přihlásil jeho kolega Vít Bárta, který navrhl zařadit bod, ve kterém by vláda informovala o hospodaření ve Správě železničních a dopravních cest. Po něm požadál poslanec Josef Novotný o zařazení bodu, při kterém by ministr financí informoval o přípravách změn ve zdanění hazardu. Rovněž on při svém vystoupení přednesl široké expozé problému.

Bárta citoval statistiky

Poté se u řečniště začali střídat další poslanci a poslankyně Věcí veřejných. Jejích vystoupení svou délkou i šíří záběru naznačila, že Věci veřejné nemluvily do větru, když slibovaly obstrukce a průtahy v jednání. Vít Bárta ve svém dalším vystoupením citoval z několika statistik, dokazujících pád České republiky na úroveň zemí jako je Mongolsko či Uganda. "Školák v mongolské jurtě se učí matematiku lépe, než naši středoškoláci v kamenných školách," zaznělo mimo jiné na adresu ministra školství Petra Fialy.

Když se vrátil k řečništi předseda Věcí veřejných Radek John, začal zdůvodňovat zařazení úplně jiného bodu, než který požadoval. Když jej na to předsedající Lubomír Zaorálek upozornil, předseda VV ujistil, že na zmíněné téma dojde "v příštím kole". Zatím to tedy pro dnešní odpoledne vypadá v Poslanecké sněmovně na véčkařské sólo.

Vládní trojský kůň

Kolečko véčkařských monologů přerušil pouze komunistický předseda klubu Pavel Kováčik, který vyjádřil názor, že Věci veřejné, byť v opozici, nyní pomáhají vládě, neboť jejich dlouhá obstrukce dává premiéru Nečasovi čas na zpacifikování šesti stranických rebelů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Vážné pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Vážné pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…