Mnoha premiérům selhává rozum, tvrdí exministr spravedlnosti

02.07.2012 9:28

Ministr nesmí pracovat jako manažer firmy. Myslí si to alespoň exministr spravedlnosti Karel Čermák, který se tímto názorem jednoznačně vymezil vůči premiérovu postupu při odvolání Jiřího Pospíšila. Zvlášť, když si uvědomíme, jak negativní pověst v Česku manažeři mívají.

Mnoha premiérům selhává rozum, tvrdí exministr spravedlnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil a Petr Nečas

Exministr spravedlnosti Karel Čermák, který působil ve funkci v letech 2003 až 2004 se v komentáři pro dnešní Lidové noviny (LN) zastal odvolaného šéfa resortu spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS). Čermák zdůrazňuje, že ministr má působit jako služebník státu, což Pospíšil dělal např. tím, že prosadil nový trestní a občanský zákoník. Ministr by se však rozhodně neměl chovat jako manažer, jak při svém odvolání Pospíšila požadoval premiér Petr Nečas (ODS).

Špatná pověst manažerů

„Politické strany by si ve svých řadách měly pěstovat odborníky, a ne žvanivé manažery s tvrdým pohledem, měkkým mozkem, s krátkým myšlením a dlouhými prsty. Manažerské selhání je zkrátka nic proti tomu, když vám to selhává pod čepicí. U nás to v posledních šedesáti letech pod čepicí nejvíc selhává premiérům, ale bylo zde i pár výjimek,“ míní Čermák.

Autor textu k tomu dodává, že řada občanů si pod souslovím "manažerský přístup“ představí snahu podnikavců oškubat stát, zaměstnance i své obchodní partnery. Konkurenční soutěž si pak často pletou s válkou, ve které se snaží své protihráče zničit. V politice je něco takového nepřijatelné.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…