Moderátor ČT Železný: Na hajzla se rozčílím vždycky

15.03.2012 13:03

Jediný mužem, který prošel sítem výběru na moderátora nově koncipovaných Událostí, hlavního zpravodajského pořadu České televize, je Jakub Železný. V rozhovoru pro magazín Dnes přiznal, že má sociální fobii a nerad chodí mezi cizí lidi, ale také že se umí pořádně rozčílit, když někdo udělá nějakou křivárnu.

Moderátor ČT Železný: Na hajzla se rozčílím vždycky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor České televize Jakub Železný

Už devatenáct let je moderátor Jakub Železný slyšet z Českého rozhlasu, od roku 2002 pracuje i pro Českou televizi. V posledních pěti letech uváděl pořad Události, komentáře, od 1. dubna se díky úspěšně zvládnutému konkurzu stane moderátorem hlavního zpravodajského pořadu Události. Ten by vedení ČT rádo vidělo jako konkurenci Zpráv či Televizních novin dvou soukromých televizí.

Moderátorská práce se podle něj nedá dělat bez toho, čemu on říká „pozitivní exhibicionismus“. Tomu se musí člověk naučit, a to tím, že tu práci dělá. „I když má sociální fobii a nerad chodí mezi cizí lidi a nejradši se straní. Ano, je trochu nelogické, že si takový člověk vybere profesi, která je na očích,“ uznává Jakub Železný v rozhovoru pro magazín Dnes.

Nesnáším, když moc dělá něco, co dělat nemá

Následně se na konkrétní příhodě snaží vyvrátit, že by právě on patřil mezi namistrované televizní hvězdy. „Přijdu na večírek a vidím: šéfové u baru, vedle moderátoři, pak redaktoři, pak produkční a nakonec helfři. A protože mezi těmi posledně jmenovanými zrovna seděli fajn lidi, tak jsem si k nim sednul,“ zmiňuje se Železný o těch, kteří ve zpravodajství dělají ve směně mravenčí práci. „A několik lidí, o nichž se říká, jak jsou strašně fajn a pohodáři, pak za mnou chodilo: ´Ty se bavíš s helframa?´ Tak si o tom myslete, co chcete,“ dodává.



Při loňském vniknutí komanda vojenské policie do objektu České televize se rozčileně hádal s jeho členy. „Já hrozně nemám rád, když moc dělá něco, co dělat nemá. Když gauner v policejní uniformě někoho srazí na zem, jen aby si dokázal, že je silák, aby to pak mohl večer v nějakém pravicově extremistickém baru vyprávět kamarádům,“ svěřuje se moderátor.

Politik si stěžoval, že ho čtyřiatřicetkrát přerušil

Něco podobného vyznává i na pracovišti. „Znám člověka, kterého považuju za nýmanda. Má určité postavení, hrozně na lidi řve a já jim říkám: ´Přijďte za mnou, až na vás bude zase řvát, já ho tady naopak seřvu před vámi. Udělám to rád, protože se k vám, kteří máte na rozdíl od něj vzdělání a praxi, chová jako k onucím.´ Klidně napište, že jsem cholerik. Ano, rozčílím se. Na hajzla vždycky,“ tvrdí Železný.

Je o něm známo, že má před politiky pro strach uděláno. Nedávno mu jeden vysoce postavený před rozhovorem řekl, že ho minule čtyřiatřicetkrát přerušil, to že by s ním v britské BBC vyběhli. „Pane premiére, mám pocit, že kdybyste v BBC čtyřiatřicetkrát neodpověděl na otázku moderátora, vyběhli by s vámi,“ odtajňuje Železný, kdo ho za vedení předchozího rozhovoru peskoval.

Od Událostí očekává, že se v nich posílí role moderátora

Nezapomenutelný je jeho rozhovor s Petrem Dvořákem, čerstvě zvoleným generálním ředitelem České televize. Sám ho krátce poté nazval „nejlepším rozhovorem své kariéry“, naopak nový šéf ho označil jako neprofesionální. „Vyříkali jsme si to, pak jsme se náhodně potkali na nějaké akci, prohodili jsme pár slov a mně bylo jasné, že je to vyřešené,“ říká moderátor.

V Událostech, komentářích měl velký prostor pro seberealizaci, přestup k podstatně sledovanějším Událostem se však profesně může jevit jako krok zpět. „Nelze na to nahlížet optikou současných Událostí. Ty mají opravdu vypadat jinak. Role moderátora by měla být posílena. Kdyby to tak nebylo, asi bych o tom taky uvažoval trochu jink,“ konstatuje Jakub Železný v rozhovoru pro magazín Dnes.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…