Moje stará maminka nemůže hlasovat o vystoupení z EU, řekl Gazdík. Čtěte, co se kolem referenda strhlo za binec

20.03.2018 8:04

Zákon o referendu je dlouhodobě jeden z nejvíce omílaných zákonů. Na stolech v Poslanecké sněmovně leží v současné době tři návrhy, čtvrtý je připravovaný. Žádný z nich však nemá šanci na přijetí. A i kdyby Parlament nějakou předlohu v tomto volebním období schválil, bude zřejmě tak okleštěná, že Češi v referendu stejně o ničem nerozhodnou. Píše to alespoň MF Dnes.

Moje stará maminka nemůže hlasovat o vystoupení z EU, řekl Gazdík. Čtěte, co se kolem referenda strhlo za binec
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda STAN Petr Gazdík přijel na Dny lidí dobré vůle

Komunisté a SPD by rádi, aby veřejnost rozhodovala skoro o všem. ODS, TOP 09, lidovci a Starostové se takto velkých pravomocí občanů obávají a nechtějí je. Piráti pak zvažují referendum týkající se domácích politických otázek a také referendum o mezinárodní politice. To by pak mohlo začít platit až za několik let. 

Anketa

Měl by Babiš odevzdat ČSSD ministerstva vnitra a financí?

hlasovalo: 10614 lidí

ČSSD pak přemýšlí o kompromisním návrhu, který zcela zapovídá mezinárodní otázky. Podle poslankyně hnutí ANO Heleny Válkové má pak právě tento návrh největší šanci, ale i on by musel projít změnami. Sama Válková je pak podle svých slov přívržencem referenda. „Ale musí to být dobře napsané. Radši nic než nějaký paskvil,“ říká. 

Poslanci se totiž přou například kvůli počtu podpisů potřebných pro konání referenda. Válková prosazuje 500 až 700 tisíc, v návrhu ČSSD je 850 tisíc, komunisté pak chtějí maximálně kolem 250 tisíc. Poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík pak navíc dodává, že třeba k vypsání referenda o zákazu kouření by mělo stačit sto tisíc podpisů. 

Představy ČSSD a ANO se pak rozcházejí i v otázce výsledku, při němž by referendum bylo závazné. Například poslankyně Válková hovoří o třetině oprávněných voličů, poslankyně za ČSSD Valachová o polovině. 

„Má smysl, aby lidé řekli, jestli chtějí v obci postavit třeba nějakou továrnu. Ale například moje sedmdesáti osmiletá maminka jistě nemůže rozhodovat o vystoupení z Evropské unie, protože nemá veškeré informace, co by to pro naši ekonomiku znamenalo,“ míní pak pro změnu například předseda STAN Petr Gazdík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…