Moravané důvěřují svým krajům více než Češi

20.03.2012 14:53

Lidé více věří lokálním úřadům, dokládá to nejnovější průzkum společnosti STEM. Zatímco vláda se setkává s mimořádnou nedůvěrou, krajské a zejména obecní úřady mají u lidí poměrně dobrou pověst. Hejtmani nadchli především obyvatele Moravy.

Moravané důvěřují svým krajům více než Češi
Foto: archiv
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD)

Důvěra v obecní a městské úřady se posilovala v průběhu 90. let minulého století až na zhruba současnou úroveň kolem roku 2000 a od té doby se na vysoké hladině kolem 70 % stále udržuje.

Krajským úřadům lidé věří méně, ale přibližně 60procentní důvěra je rovněž poměrně vysoká a stabilní a nezměnila se ani po výrazné výměně ve vedení krajů v roce 2008.

Celá zpráva STEM ZDE

Více lidé důvěřují krajským úřadům na Moravě než v Čechách. Mimořádně špatnou pověst má středočeský krajský úřad a pražský magistrát. Na úrovni důvěry moravských krajských úřadů jsou z českých jen úřad Plzeňského a Jihočeského kraje.

Stranické preference nemají na důvěru projevovanou obecním a městským úřadům prakticky žádný vliv. Velmi málo diferencují i názory na krajské úřady. Zde se z celkového obrazu mírně vymykají jen stoupenci KSČM, mezi nimiž krajským úřadům důvěřuje polovina dotázaných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …