Musí přijít nějaký český Macron, který vysvětlí lidem, že mají mít rádi EU, píše se v Bakalových novinách

25.04.2017 10:14

Komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk se ve svém dnešním sloupku zaměřil na francouzské volby. Situaci v zemi galského kohouta porovnal s Českem.

Musí přijít nějaký český Macron, který vysvětlí lidem, že mají mít rádi EU, píše se v Bakalových novinách
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Emmanuel Macron

„Příznivci Emmanuela Macrona mávali v jeho volebním štábu vlajkami Evropské unie. Při demonstracích na podporu Miloše Zemana se často mává vlajkami s přeškrtnutým unijním symbolem. Rozpor bije do očí a nelze se neptat, co je za ním,“ zmínil Honzejk a otázal se, zda Česku náhodou nechybí macronovská politická nabídka.

Všímá si také toho, že Francie čelí obrovským tlakům vyplývajícím z globalizace, řeší problémy s terorismem i menšinami. I přesto, jak uvádí, má navrch politický proud liberální, otevřený, reprezentovaný Emmanuelem Macronem. V Česku má pak, míní komentátor, převahu národně-konzervativní proud. Jeho vrcholovým a symbolickým reprezentantem je podle Honzejka Zeman.

„Českým mainstreamem se postupně stalo stavět se k Evropě v lepším případě bokem. Kdo se deklaruje jako proevropský, má nálepku eurohujera, jako by každý, kdo vidí za hranice domácího pískoviště, musel být nutně šplhoun. Sledujeme jakousi kolektivní antibruselskou umanutost, která jde tak daleko, že je odhodlána stavět překážky i naplňování vlastních zájmů,“ píše komentátor. 

Závěrem se pak ptá, proč i v Česku není nějaký Macron, jenž by se nechtěl s evropským společenstvím jen handrkovat, ale i jej spoluvytvářet. „Kdo by dokázal říci, že integrace je pro středně velký stát jako Česko z definice jednoznačné plus? Úkolem politiky není přece jen surfovat na náladách a pocitech, ale i motivovat, formulovat a nabízet vize. Jako to dělá Macron. Zdá se, že v Česku není po nikom takovém poptávka, ale je to možná jen zdání vyplývající z nedostatku nabídky,“ poukázal Honzejk. A všiml si i slov europoslance Jana Zahradila, jenž Macrona nazývá evropským Obamou zkříženým s Justinem Trudeauem. Zahradil se pak ptal, kdo si jej první zkusí střihnout u nás, že pražská kavárna čeká.

„Někdo by si ‚to‘ měl u nás střihnout. Nečeká na to nějaká ‚kavárna‘. Čeká na to možná značná část Česka,“ uzavřel Honzejk.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

A Zahradil se již stihl vyjádřit na svém facebookovém profilu. 

„Tak Petr Honzejk už toho českého Macrona hledá, dnes v HN. Hlavně musí být pořádně ‚proevropský‘. Za pozornost ovšem stojí Honzejkův vývod, že Češi prý nejsou dost nadšení z EU kvůli podvědomému národnímu‚ příkazu do ničeho se raději neplést... Pocitu, že stejně nic nezmůžeme, proti ničemu ani pro něco, takže je nejlépe dívat se stranou, do země...‘ Vida, já činím zcela opačný závěr. Ti, co se nechtějí do ničeho plést a myslí si, že nic nezmůžeme – to jsou přece právě ti, co pohodlně plavou s proudem, odkývají vše, co se vymyslí v Bruselu nebo v Berlíně a nezlobí, aby si nekomplikovali život. Tedy právě ti největší ‚Evropané‘,“ podotkl k Honzejkově komentáři Zahradil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…