Musíme se vzepřít bruselskému vydírání, burcuje Robejšek. Tvrdě kritizuje Sobotku

31.07.2017 18:18

Zakladatel Realistů Petr Robejšek se vysmál premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). Pokud dosluhující předseda vlády tvrdí, že se Česká republika vždy vyjadřovala jasně a srozumitelně k migrační krizi, má prý asi krátkou paměť. Sobotka podle Robejška vůbec nedělal to, co bylo potřeba.

Musíme se vzepřít bruselskému vydírání, burcuje Robejšek. Tvrdě kritizuje Sobotku
Foto: Vít Hassan
Popisek: Petr Robejšek, mentor Realistů, politolog

Premiér Bohuslav Sobotka tvrdí, že se Česká republika vždy jasně vyjadřovala k migrační krizi. Zakladatel Realistů Petr Robejšek na sociální síti Facebook ale tvrdí, že Sobotka ani náhodou nedělal, co bylo třeba, protože hlasitě neprotestoval, když Německo otevřelo své hranice migrantům. Stejně tak se prý nestavěl dost důrazně proti systému kvót na přerozdělení migrantů. Robejšek je přesvědčen, že právě to by si ve skutečnosti přála většina občanů ČR.

„Sobotka však české zájmy ‚jasně a srozumitelně‘ nebránil a vmanévroval nás do situace, kdy nám Evropská komise může hrozit žalobou a trestnými platbami. To se dalo předvídat a zabránit tomu. Bohuslav Sobotka členem příští české vlády nebude; nejspíše se objeví na nějaké dobře dotované pozici v hlubinách evropského panoptika voskových figurín. Tak to v evropské politice funguje,/ podotýká mentor Realistů.

České vládě vyčítá, že ani nehledá cestu, jak se dostat z defenzivy, do které nás podle Robejška vmanévroval právě dosluhující premiér. Jedna cesta se přitom nabízí. Mentor Realistů má na mysli spolupráci v rámci zemí Visegrádské čtyřky.   

„Prohlášení by mělo obsahovat přinejmenším zmínku o tom, že se vláda bude spolu s Polskem, Maďarskem a Slovenskem koordinovaně bránit proti bruselskému vydíráni a poručníkováni. Proč nic takového neslyšíme?“ ptá se Robejšek na závěr.

Petr Robejšek doslova napsal:

Česko, hospodářští migranti a EU

„Od počátku řešení migrační krize hovořila Česká republika jasným a srozumitelným hlasem“, čteme v prohlášení předsedy vlády, Bohuslava Sobotky. Jasně a srozumitelně? Sobotka již zřejmě zapomněl, že o tom nemůže být ani řeči. Naopak. Když se rozhodovalo o kvótách, tak se zachoval jako typický malý český politik. Neudělal to, co bylo nutné, ale to, co pro něj bylo nejsnazší. Neprotestoval proti tomu, že německá vláda bez konzultace otevřela své hranice statisícům cizinců pocházejícím z civilizace, která není slučitelná s evropskou. A hlavně, neodmítl dohodu o kvótách. Tím by respektoval přání většiny české společnosti a zabránil by dnešním problémům. Sobotka však české zájmy „jasně a srozumitelně“ nebránil a vmanévroval nás do situace, kdy nám Evropská komise může hrozit žalobou a trestnými platbami. To se dalo předvídat a zabránit tomu.

Bohuslav Sobotka členem příští české vlády nebude; nejspíše se objeví na nějaké dobře dotované pozici v hlubinách evropského panoptika voskových figurín. Tak to v evropské politice funguje. Ale tím spíše bych očekával, že se na prohlášení přesluhujícího předsedy vlády projeví rukopis ministra zahraničí Zaorálka. Proč? Protože prohlášení obsahuje spoustu skrytých výmluv na adresu EU, ale ani slovo o tom, jak se česka vláda hodlá dostat z defenzivy, do které ji její předseda vmanévroval. Prohlášení by mělo obsahovat přinejmenším zmínku o tom, že se vláda bude spolu s Polskem, Maďarskem a Slovenskem koordinovaně bránit proti bruselskému vydíráni a poručníkováni. Proč nic takového neslyšíme?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…