Musíte udělat to, co nechce Německo, zaznělo překvapivě od vrcholné instituce. Čtěte více

15.07.2015 10:32

Ekonomický expert BBC Robert Peston konstatuje, že Mezinárodní měnový fond (MMF) nad Řeckem patrně zlomil hůl. Své tvrzení dokládá ostrou kritikou, které vysocí manažeři MMF podrobili navrhovaný záchranný balíček pro Řecko.

Musíte udělat to, co nechce Německo, zaznělo překvapivě od vrcholné instituce. Čtěte více
Foto: europarl.europa.eu, tan
Popisek: Alexis Tsipras, premiér zadluženého Řecka

Když už se podle Pestona zdálo, že by se mohla situace kolem řecké krize alespoň trochu zklidnit, přišel Mezinárodní měnový fond s tvrdou kritikou záchranného balíčku vnuceného Aténám Německem a dalšími členskými státy eurozóny. „Dluh Řecka se nyní blíží 200 % HDP či příjmům země v příštích dvou letech, což je skutečně neúměrně vysoké číslo. Vyřešit problém Řecka lze pouze oddlužením, které jde daleko za rámec toho, co doposud Evropa konstatovala,“ cituje Peston vyjádření MMF a dodává, že experti z MMF ostře zkritizovali další klíčové body dohody. Nevěří například tomu, že bude Řecko schopné dosáhnout rozpočtového přebytku HDP 3,5 %, jak požadují věřitelé. Odhadované tempo růstu ekonomiky považují za nerealisticky vysoké.

Celý text v angličtině je ZDE

Za hlavní problém považují zoufalou situaci v bankovním systému a zmiňují, že nemůže být takto na dálku uspokojivě vyřešen. „Proč vlastně MMF takto ostře zareagoval? Za prvé tuší, že bude pro premiéra Alexise Tsiprase těžké přesvědčit parlament, aby schválil bolestivá úsporná opatření. Proboha, proč by ale také měli řečtí poslanci hlasovat pro balíček opatření, kterému nevěří ani lidé z MMF? Druhým důvodem je, že věřitelé a zejména Německo přinutilo Tsiprase proti jeho přesvědčení, aby souhlasil s účastí MMF, pokud poslanci balíček schválí. Sdělili mu, že v opačném případě se země dostane do neřešitelných problémů, i kdyby získala peníze od MMF,“ vysvětluje Peston.

Mezinárodní měnový fond tak dle Pestona dal jasně najevo, že si nepřeje účastnit se žádného dalšího záchranného balíčku pro Řecko, pokud nebude Německo a další souhlasit s odepsáním většiny řeckých dluhů. „To zní samozřejmě Tsiprasovi jako rajská hudba,“ glosuje Peston, ale zároveň dodává, že MMF se nejvíce obává, že se vzhledem k situaci v bankovním systému Řecko znovu potopí do recese. „To znamená, že těch 25 miliard bude posláno bankám a vládní finance se opět dostanou do tlaku, protože budou čelit nižším příjmům z daní,“ uzavírá Peston.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…