Může stát fungovat jako firma? Možná odpověď padla v Debatním klubu

15.01.2017 17:02

Šéf hnutí ANO, majitel Agrofertu a současný ministr financí rád používá sousloví, že stát řídí jako firmu. Česká republika je z jeho pohledu jakousi rodinnou firmou, pro kterou pracujeme úplně všichni. Babišovi kritici často říkají, že stát rozhodně nelze řídit jako firmu, ale druhý nejbohatší Čech si trvá na svém. Jak to tedy je? Kdo má v tomto sporu spíš pravdu? V Debatním klubu o tom hovořil Ondřej Chládek, jeden z lídrů firmy a akcionář Enterie a. s.

Může stát fungovat jako firma? Možná odpověď padla v Debatním klubu
Foto: Alerion
Popisek: Česká vlajka.

„Řídit stát jako firmu ano, jako systém, kde fungují nějaké vstupy a výstupy, produkt a podobně, ale ne, že bude stát podnikat,“ začal svůj výklad Chládek. Tam, kde to stát drží pevně v rukou, což je ve zdravotnictví, školství, to podle Chládka dopadá podstatně hůř než sektor soukromý.

„Dovolím si kritizovat naprosto zrůdný názor, že podnik je instituce za dosažením zisku. Já jsem firmu stavěl jako něco, co produkuje nějakej užitek a tento užitek společnost ocení formou peněz... Ale podstatná je ta užitná hodnota, kterou to produkuje,“ zdůrazňoval podnikatel. Peníze musíme chápat jen jako prostředek, peníze nejsou božstvem, které bychom měli stavět na první místo.

Pan Chládek dává za pravdu Babišovi v tezi, že zaměstnanci firmy a občané státu jsou v principu totéž. Mělo by totiž platit, že se dělníci snaží o úspěch firmy a sdílejí firemní filozofii. Občané stejně tak sdílejí určité společné ideje. Podnikatel v tomto směru vyzývá ke zkvalitňování populace. Co si pod tím představuje?

„Máme tady, a to si naprosto nezastírejme, skupiny lidí s rozdílnými geny. Ten systém pro některé funguje lépe, jedni jsou schopni ho akceptovat, pro spoustu dalších lidí je ale ten systém natolik nepřijatelný, že na něm parazitují,“ zlobil se Chládek. Jako ve firmě by přitom mělo platit, že lidé musejí nejprve něco dát a pak teprve mohou dostat. „V případě státu funguje natažená dlaň a tomu je více dáno, kdo více křičí,“ kroutil hlavou rozzlobeně host. Na prvním místě ve firmě i ve státě musí být člověk produktivní.

„Já bych byl nerad nařčen z fašismu, když kritizuju podporu neperspektivních jedinců,“ ohradil se Chládek. Rozhodně nechce střílet nějakým způsobem poznamenané osoby, jen by upravil míru podpory.

Současně však apeloval na politiky, aby ke státu přistupovali odpovědněji, měli by přijímat i nepopulární opatření, byť se to občanům nemusí líbit. Svou mravní odpovědnost by lidé měli povýšit nad touhu po svém znovuzvolení. „Nemáme-li zavést nějakého komisaře nebo cenzora, který by dohlížel na vládnutí, tak ta mravní odpovědnost je asi nejlepším nástrojem,“ apeloval na zákonodárce host.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…