NERV: Vysoké školy by měly být odměňovány za kvalitu

22.03.2012 20:22

Vysoké školy by se měly motivovat zvyšováním kvality a efektivity výuky, nikoli nabíráním masových počtů studentů, shoduje se Národní ekonomická rada vlády.

NERV: Vysoké školy by měly být odměňovány za kvalitu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas před vlajkou Evropské unie

Změny pravidel financování vysokých škol mohou být řešením hrozícího propadu kvality vysokoškolského vzdělávání, uvádí závěry Národní ekonomické rady vlády, která se tématem a možnostmi řešení zabývala. "Je evidentní, že naše vysoké školství potřebuje změny a potřebuje reformy,“ potvrdil na tiskové konferenci k představení těchto závěrů také premiér Petr Nečas.

Podle ministerského předsedy je třeba klást důraz především na kvalitu, nikoli na kvantitu. Financování veřejných vysokých škol podle něj mělo přijít již před lety. "Potřebujeme tyto změny mimo jiné i proto, aby další propad kvality vysokoškolského vzdělání nevedl k tomu, že se vysoké školy změní jen na jakési továrny na vysokoškolské diplomy,“ uvedl předseda vlády.

Národní ekonomická rada vlády sestavila návrhy na několik konkrétních opatření, která by mohla současný nepříznivý stav financování veřejných vysokých škol změnit. Jejich rychlejší a jednodušší realizaci má umožnit částečná nelegislativní povaha těchto návrhů. Zavedení opatření by navíc ušetřilo miliardy korun ročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tlak veřejnosti a médií na obchodní řetězce polevil. A už se to děje zase

20:50 Tlak veřejnosti a médií na obchodní řetězce polevil. A už se to děje zase

Dubnovou inflaci nasměrovalo vzhůru především nečekané zdražení potravin. „Pokud zákazník stále – a …