Na Okamurova tajemníka letí trestní oznámení

13.11.2017 22:01

Trestnímu oznámení čelí tajemník hnutí Svoboda a přímá demokracie Jaroslav Staník. To na něj pro jeho výroky na adresu menšin podal aktivista Jan Cemper. Podle výpovědi některých poslanců měl Staník prohlásit, že „Židi, homosexuálové i cikáni by měli jít do plynu“.

Na Okamurova tajemníka letí trestní oznámení
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Tomio Okamura má zatím po středních Čechách asi nejvíce plakátů

Výrok měl zaznít před dvěma týdny ve sněmovním klubu. Podle svědků přišel do sněmovního klubu Staník silně podnapilý. Nejdříve začal vulgárně urážet dosluhující ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou, později pak vyzýval k likvidaci menšin.

Aktivista Cemper inicioval trestní oznámení, které podal v neděli. „Důvod je, že podle mého názoru provolávání pana Staníka naplňuje skutkovou podstatu trestného činu podle paragrafu 356 trestního zákoníku, tedy podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práva svobod. Pokud k danému chování existuje dostatek svědků, neměl by být problém dané skutky dokázat,“ sdělil serveru iDNES.cz Cemper.

A svědků se našla celá řada, jedním z nich je například někdejší poslanec Marek Černoch. „Ve chvíli, kdy tam přišla paní ministryně Marksová, tak se do ní Staník začal velice vulgárně navážet a byl opilý,“ popsal událost a dodal, že šlo o rasistické výroky, že by se měli homosexuálové, cikáni a Židi střílet hned po narození a Židi zplynovat.

Černoch také sdělil, že uklidnit Staníka bylo nemožné, a nejvíce mu vadilo, jak se Staník choval k ministryni jako k ženě. Naštvala ho ale i reakce předsedy SPD Tomia Okamury, který tvrdil, že Marksová byla sama opilá a celou situaci zkreslila, jak uvedl na Facebooku.

Na to Marksová reagovala, že by se Tomio Okamura měl se svými soudy krotit. „Výroky tajemníka Staníka nejsou můj osobní konflikt. Jsou o nepřípustném rasismu a xenofobii. Svědků je celá řada,“ řekla s tím, že především by se k tomu měl čelem postavit klub SPD, a ne ústy svého předsedy lhát, že si to vše vymyslela.

Marksové se zastal i bývalý poslanec Martin Lank, který byl také svědkem incidentu. „Je to nesmysl. Paní ministryně tam přišla rovnou z nějakého jednání. Jestli předtím něco drobného požila, si netroufám odhadovat, ale rozhodně nepůsobila, že by byla v podnapilém stavu,“ uvedl Lank s tím, že na Staníkovi naopak bylo patrné, že předtím alkohol konzumoval a Staníkovy výroky byly nechutné a nevhodné.

  • Původní zdroj ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…