Na Ukrajině je občanská válka, říká ministr Chovanec. Zahradil: Vymklo se to kontrole

19.02.2014 11:02

Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) začala na Ukrajině občanská válka. Vláda v Kyjevě se podle něj snaží získat kontrolu nasazením armády. Chovanec to řekl novinářům při příchodu na dnešní jednání vlády. V kabinetu bude hájit postoj svého ministerstva, které je pro zachování vízové povinnosti pro Ukrajince. Pokud by se bezpečnostní situace na Ukrajině ještě zhoršila, je připraven svůj názor přehodnotit.

Na Ukrajině je občanská válka, říká ministr Chovanec. Zahradil: Vymklo se to kontrole
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec, hejtman Plzeňského kraje

„Na Ukrajině začala občanská válka. Režim se pravděpodobně v současné době snaží nasazením armády převzít kontrolu," řekl Chovanec. Situací v zemi na samotné hranici Evropské unie se dnes bude zabývat i česká vláda. „Velmi nás to trápí, samozřejmě," dodal Chovanec.

Vízový styk pro ukrajinské občany přijíždějící do Česka by se podle něj zatím neměl „rozmělňovat". Cílem je, aby nedošlo k masivnějšímu přílivu Ukrajinců do střední Evropy, uvedl. „Pokud by se tam zhoršila humanitární situace, tak já nemohu vyloučit změnu názoru," řekl novinářům.

Kroky vlády reagující na ukrajinskou situaci hodlá podpořit i opoziční ODS. Dnes to oznámil její místopředseda Jan Zahradil. „Vývoj na Ukrajině se zcela vymkl kontrole i parametrům demokracie. Násilné střety a rostoucí počet mrtvých jsou tragédií, která destabilizuje celou zemi i okolní region. V této kritické situaci je zapotřebí, aby česká zahraniční politika působila jednotně," uvedl v tiskovém prohlášení.

Střety v Kyjevě si vyžádaly 25 mrtvých

Protivládní protesty na Ukrajině po téměř třech měsících eskalují. Podle informací tamního ministerstva zdravotnictví z dnešního dopoledne si vyžádaly 25 mrtvých. Prohlášení ministerstva kromě jiného rovněž uvádí, že s vážným zraněním bylo hospitalizováno 241 osob. Je mezi nimi 79 policistů a také pět novinářů. Policii se podařilo ovládnout půlku náměstí Nezávislosti, hlavního centra protivládních demonstrací, ale stoupenci opozice stále drží pozice za hořícími barikádami z pneumatik a dřeva.

Spojené státy vyzvaly ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, aby stáhl z kyjevských ulic vládní jednotky nasazené proti demonstrantům. Washington má „vážné obavy" z vlny násilí, která propukla v úterý. Polský premiér Donald Tusk chce kvůli nynějšímu násilí v Kyjevě přimět vedoucí představitele EU k vyhlášení sankcí vůči ukrajinské vládě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…