Na Václavském náměstí zbylo pouze sedm stánků. Během roku se objeví nové

06.01.2013 19:23

V novém roce došlo k zavření stánků na Václavském náměstí. Teď funguje jen sedm z původních 23. Původně měl fungovat jenom jeden, proti tomu ale začali protestovat lidé. Provozovatelé zavřených kiosků je musí do nedělní půlnoci odklidit. Napsal server iHNed.cz.

Na Václavském náměstí zbylo pouze sedm stánků. Během roku se objeví nové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odbory uspořádaly na Václavském náměstí demonstraci proti vládě. Pak se demonstrující přesunuli na Národní třídu

Lidé si na Václavském náměstí stále dají typické klobásy nebo si koupí květiny, tabák a tisk. Nově to ale půjde jen v sedmi stáncích. Některé mají smlouvu prodlouženou pouze do konce června, jiné zůstanou celoročně. Radnice tak náměstí připravuje na nové kiosky s jednotným vzhledem.

Provozovatelé zrušených stánků nesměli od 1. ledna prodávat a měli týden na vyklizení plochy. Někteří přesto na zákaz nedbali a měli otevřeno.

Kiosky se vrátí, ale budou mít tvar lodě

Postupně má Václavské náměstí projít rekonstrukcí. Budou na něj umístěny stánky s jednotným vzhledem. Půjde o prosklené kiosky ve tvaru lodě, jejichž autorem je společnost Cigler Marani Architects. První z nich budou nainstalovány už v průběhu letošního roku.

Nových stánků bude jedenáct. Také v nich si lidé koupí občerstvení, tisk, květiny či tabák. Jeden bude sloužit jako infocentrum. "Stánky jsou mobilní a nebude je problém v případě potřeby přemístit," vysvětlila pražská radní Aleksandra Udženija (ODS).

Studio Cigler Marani je autorem také celé rekonstrukce bulváru. Počítá se mimo jiné s alejí stromů s větším prostorem pro pěší a také s obnovením tramvajové tratě. Minulý rok v dubnu se také zakázal vjezd aut na spodní část náměstí. Změny mají zvýšit atraktivitu Prahy pro turisty.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…