Na pohotovost? Tak za poplatek 500 korun! Lékaři mají dost „zneužívačů“

08.02.2024 18:33 | Monitoring

Lidé dost často zneužívají pohotovost. To zaznívá z řady nemocnic, které tak volají po tom, aby byl navýšen poplatek za tuto službu. Některé nemocnice dokonce zmiňují i částku 500 korun. Píše o tom server Tn.cz.

Na pohotovost? Tak za poplatek 500 korun! Lékaři mají dost „zneužívačů“
Foto: ČPZP
Popisek: První pomoc - ilustrační foto

Pacienti často využívají pohotovost například ve chvíli, kdy nemají svého praktického lékaře, nebo jako sanitku s taxislužbou. Potvrzuje to například primář urgentního příjmu Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně Michal Pisár, jenž uvádí, že v posledních letech přibývá například pacientů, kteří nemají praktického lékaře, a je tak pro ně nejjednodušší přijít na urgent, kde se nemusejí registrovat. 

Ve zlínské krajské nemocnici například s banalitami přichází zhruba dvacet procent ze všech příchozích. Lékaři tak dost často slýchávají, že šel někdo náhodou kolem, tak se zastavil, nebo že se někteří lidé v noci přijedou zeptat na funkčnost antibiotik. 

Lékaři se pak domnívají, že v případě navýšení příspěvku by si lidé rozmysleli, zda by mířili na pohotovost například s třískou či s klíštětem.

S částkou kolem 500 korun souhlasí kromě zlínské nemocnice i brněnská fakultní nemocnice. „Pokud by to mělo odradit zneužívače pohotovostní služby, tak částka 500 korun by mohla být dostačující,“ uvedla mluvčí Pavlína Hořicová.

Mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Marie Heřmánková skutečnost, že by zavedení poplatku pomohlo tomu, aby pacient vyhledal nejprve praktika a až poté zamířil na specializované pracoviště či urgentní příjem, rovněž nevylučuje. Proti zvýšení poplatku nemocnice není.

Ministerstvo zdravotnictví o problému ví. Mluvčí Ondřej Jakob však pro Tn.cz uvedl, že nastavení nějakých striktních opatření, například bariér přístupu k péči (ať již finančních či organizačních), je spojeno s rizikem, že se někdo k péči nedostane, i pokud ji skutečně potřebuje. Zvýšení poplatku se tak proto v současné době neplánuje, chce však zlepšit organizaci systému.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…