Na přání premiéra Babiše již brzy vznikne komise pro analýzu klimatu

29.06.2019 7:00

Během několika dnů by měla vzniknout komise pro problematiku klimatu, čeští vědci by v rámci ní měli vládě poskytovat odbornou analýzu klimatu a životního prostředí, uvedla ČTK.

Na přání premiéra Babiše již brzy vznikne komise pro analýzu klimatu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Po pátečním zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) to řekl novinářům její první místopředseda Petr Dvořák. Vznikne podle něj na přání premiéra Andreje Babiše (ANO) a důležitým tématem by měla být uhlíková neutralita. Na rozdíl od uhelné komise bude složena jen z vědců a odborníků.

„Česko se tak v otázkách klimatu bude moci opřít o názor lidí, kteří se tomu věnují, a posílí to funkci RVVI v systému,“ uvedl Dvořák. Bude složená pouze z vědců, kteří se tématu profesionálně věnují, a bude vědeckým zdrojem pro vládu, premiéra a ministry.

Tým komise vytvoří Pavel Jungwirth z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd. Účastníci začnou ihned po založení sbírat a vyhodnocovat informace, které poskytnou vládě.

Jedním z hlavních témat komise bude uhlíková neutralita. „Česko zaujalo realistický pohled na neutralitu ve smyslu toho, čeho je možné dosáhnout. Patříme mezi nejaktivnější země v této oblasti. Ale to, že se na věc díváme střízlivě není dáno tím, že bychom tomu nepřáli. Chceme to brát pragmaticky a ukazovat lidem reálná data a čísla, která nám má dát právě nová komise,“ řekl místopředseda RVVI Karel Havlíček.

Nápad podle Havlíčka vznikl uvnitř RVVI a na přání Babiše. „Fungujeme tak, že když se objeví významné téma, tak rada flexibilně vytvoří týmy a začíná se tomu aktivně věnovat,“ doplnil Havlíček.

Jedním z úkolů komise podle něj je také dodat perfektní data do Babišova zářijového projevu na Válném shromáždění Organizace spojených národů v New Yorku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondrův „holandský chvat“: Podpořil správné otvírání dveří. „Neměl jsem informace.“

4:40 Vondrův „holandský chvat“: Podpořil správné otvírání dveří. „Neměl jsem informace.“

Přes směrnici o řidičských průkazech chce Evropská unie dosáhnout mnohem přísnějších podmínek pro ři…