Na vedení úřadu Severozápad padlo trestní oznámení

10.07.2012 16:13

Bývalý úředník Leo Steiner (KDU-ČSL), který kritizuje způsob rozdělování peněz v regionu Severozápad, dnes podal trestní oznámení na politické vedení úřadu rozdělujícího peníze z evropských fondů pro Karlovarský a Ústecký kraj. Tvrdí, že se vedení úřadu předem dohodlo na rozdělní peněz mezi oba kraje v poměru 35 procent pro Karlovarský a 65 procent pro Ústecký kraj a že rozhodovalo o projektech ještě před tím, než vůbec vypsalo výzvu k podávání žádostí.

Na vedení úřadu Severozápad padlo trestní oznámení
Foto: tan
Popisek: Leo Steiner v pořadu Hyde Park

Steiner dnes novinářům řekl, že trestní oznámení směřuje na výbor regionální rady, což je politické patro úřadu pro rozdělování evropských peněz v regionech. V dotačním programu pro Ústecký a Karlovarský kraj se přerozděluje 19 miliard korun, na 16 miliard už jsou podepsány smlouvy. Čerpání peněz je ale letos zastavené. Podle Steinera, který na tiskové konferenci potvrdil, že nebude kandidovat v blížících se krajských a senátních volbách, hrozí, že vracet bude muset kraj stovky milionů korun.

Okresní soud v Ústí nad Labem poslal v neděli do vazby dva ze čtyř lidí obviněných v úterý kvůli čerpání evropských dotací v regionu Severozápad. Další dva obvinění budou stíháni na svobodě, státní zastupitelství návrh na jejich vazbu nepodalo. Policie minulé úterý zadržela tři lidi spjaté s dotačním úřadem ROP Severozápad - bývalého ředitele Petra Kušnierze, vedoucí územního odboru Irenu Kotlanovou a vedoucího právního oddělení Jana Martinovského. Spolu s nimi zadržela i zástupce mosteckého hotelu Cascade, který žádal o šestnáctimilionovou dotaci. Kušnierz už strávil ve vazbě rok kvůli vyšetřování údajných úplatků.

Již před několika týdny hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová sdělila, že veškerá obvinění Leo Steinera jsou nepodložená. Za pravdu jí daly i některé posudky, které shledaly pouze formální chyby v projektech. Ředitel ROPu Pavel Markvart pro ParlamentníListy.cz uvedl, že je zvláštní, že padají obvinění v případech projektů, které doposud nebyly proplaceny.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…