Nástupkyní Camerona bude Theresa May. Soupeřka odstupuje

11.07.2016 13:45

Britská ministryně energetiky, stoupenkyně brexitu a konzervativní politička Andrea Leadsomová se rozhodla vzdát se kandidatury na předsedkyni konzervativců. To znamená, že jediným kandidátem zůstala ministryně vnitra Theresa Mayová. Informuje BBC.

Nástupkyní Camerona bude Theresa May. Soupeřka odstupuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

Leadsomová dnes uvedla, že je přesvědčena o tom, že by se jí nedostalo potřebné podpory k vytvoření stabilní a funkční vlády.

Rozhodla se tak vyjádřit podporu své kolegyni Therese Mayové, která je v „ideální pozici“ na to, aby provedla zemi brexitem.

Podle zdroje blízkého Leadsomové si musela ministryně vytrpět velkou dávku obtěžování po celou dobu vedení kampaně.

Následkem odstoupení Leadsomové bude výrazně rychlejší zvolení premiéra, který měl nastoupit do úřadu až 9. září, v současnosti však již nejsou žádní další kandidáti, tudíž je neoficiálně rozhodnuto, situaci se však musí věnovat speciální komise konzervativců, která teprve určí, zda má postupovat podle zavedených pravidel, či je možné rovnou dosadit Mayovou na pozici premiérky.

Celý text zde

Pokud by komise rozhodla o jejím dosazení, začala by diskuze o tom, kdy přesně nahradí ve funkci současného odstupujícího premiéra Davida Camerona.

Leadsomové se během její kampaně podařilo získat 84 hlasů včetně hlasu bývalého londýnského starosty Borise Johnsona. Mayová však již měla 199 hlasů.

Ministryně vnitra tak zůstala jediná z pěti původních kandidátů na post premiéra a šéfa konzervativců, mezi kterými byl i ministr spravedlnosti Michael Gove.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…